Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Снимка: БГНЕС

Оставката на управителя на Централната банка Иван Искров, искането за прехвърляне на американски оръжия на територията на Източна Европа, в това число и у нас, и подкрепата на премиера Бойко Борисов за предлаганата от здравния министър Петър Москов реформа в сектора са сред водещите теми във вестниците тази сутрин.

"Чиновниците сами да плащат за здравето си", с това заглавие от първа страница Труд съобщава за предложението на здравния министър държавните служители, които получават над две минимални работни заплати, да плащат сами здравните си вноски.

Темата е водеща и за вестник Преса, който акцентира в заглавието, че Борисов застана зад реформата на Москов.

Монитор публикува на челно място казаното от министър-председателя за свиването на харчовете в здравеопазването. "Премиерът сряза НЗОК заради 300 милиона дефицит, финансовият министър смята, че системата е във фаза на свободно падане", е заглавието по темата в "Монитор".

Новинар на свой ред съобщава, че пациенти фантоми изсмукват Националната здравноосигурителна каса.

Стандарт поставя на челно място друга идея на здравния министър за 3% акциз за вредните храни.

Труд съобщава в материал, че задържат медицинските сестри у нас с тригодишен стаж. Ако не работят, ще плащат образованието си, уточнява публикацията, в която е цитирано казаното от образователния министър Тодор Танев.

За вестник Сега водеща тема е намерението на България да преговаря с НАТО за охрана на небето. Министерството на отбраната иска мандат за покупка на нови изтребители, уточнява публикацията.

Дума акцентира, че България се е съгласила да приеме тежки оръжия от САЩ. Ние не разполагаме техника и хора в страни, които не са пожелали да ги приемат, уточнява в подзаглавие "Дума", като цитира американския министър на отбраната.

24 часа съобщава, че събарят незаконните къщи в Гърмен от понеделник. Връчени са 124 заповеди за премахването им, уточнява изданието, като се позовава на казаното от регионалния министър Лиляна Павлова.

Стандарт съобщава, че до Гърция ще се пътува по магистрала от първи август. Строят "Струма" с 24-часов режим на работа, отбелязва изданието.

Повечето централни издания днес акцентират на съобщението на прокуратурата, че започва заличаването на стотици адресни регистрации преди местния вот. Пет области с рекорден брой къщи-мравуняци, пише Монитор и уточнява, че 33-ма се настанили на хартия без знанието на собствениците.

В днешния си брой Труд пише, че изтъкнатият български актьор Васил Михайлов отказва пенсия награда. Аз имам пенсия, която съм си извоювал, и продължавам да работя, дайте наградата на друг, казва актьорът пред "Труд".

Стандарт информира, че местят Джулая на Дунав и уточнява, че тази година култовият празник за посрещането на първото юлско утро ще бъде в Тутракан, а не както обичайно досега в Каварна, пише вестникът.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени