Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вирусно заболяване заплашва едрите преживни животни в Ямболско

Снимка: БГНЕС

Ново вирусно заболяване заплашва едрите преживни животни в Ямболско. В съседния Одрински регион вече са констатирани две огнища на нодуларен дерматит. 
В Ямболско се отглеждат около 25 000 едри преживни животни, а най-заплашени от новото заболяване са животните от крайграничните общини Елхово и Болярово. На заседание на областната епизоотична комисия стана ясно, че ваксини срещу болестта има, но България не може да ги прилага без изрично разрешение от Еврокомисията. 
Заболяването не е опасно за хората, характерно е единствено за говедата, заяви д-р Николай Георгиев от Областната дирекция по Безопасност на храните в Ямбол.
Ниската смъртност от тези 10 процента е в порядъка, но нанася изключително големи стопански щети по едрите преживни животни като загубен млеконадой, качества на кожата и пр.
Заразата се пренася изключително лесно от комари и кърлежи, но преносители могат да бъдат диви животни и дори хора. Затова са информирани и граничните полицаи, които спират бежанците на границата с Турция.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна