Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите гласуваха окончателно отлагането с месец на поскъпването на тока

| обновено на 25.06.15 в 15:37
Теменужка Петкова
Снимка: БГНЕС

Парламентът гласува окончателно отлагането с един месец на поскъпването на тока. "За" гласуваха 133-ма народни представители. Промяната подкрепиха депутатите на ГЕРБ, ДПС, Реформаторския блок, Патриотичния фронт, БДЦ, "Атака" и АБВ. БСП гласуваха "против". Пред депутатите министърът на енергетиката Теменужка Петкова заяви, че в създадения едномесечен срок ще бъдат направени важни проверки. 
Ще търсим оптимизация на разходите по отношение на разходите за външни услуги, по отношение на другите разходи, които са приблизително половин милиард. Там са и така цитираните договори във връзка с поливане на цветя, на треви и пр. Никой не говори за намаляване на възнагражденията на специалистите в сектор "Енергетика". Това, което ние ще направим, е да направим преглед във връзка с наличието на свободни бройки, незаети бройки, които са в системата. По отношение на енергийните предприятия, които формират микса, никога досега не са правени такива проверки. Сега с промяната в Закона за енергетиката се даде възможност да се влезе в тези абсолютно сто процента частни дружества, които никой досега не е проверявал.
Според вносителите на предложението- депутатите от ГЕРБ, с отлагането ще се финализира Наредбата за облекчение до 85 процента за зелената компонента, ще се съкратят административните разходи в държавната енергетика с 10 процента, а до 25 юни Агенцията за държавна финансова инспекция ще приключи проверките в сектора на зелените мощности. От БСП определиха действията на ГЕРБ като манипулация и мораториум за несвършена работа на изпълнителната власт. Красимир Янков и Таско Ерменков заявиха:

В момента подлагате нашите съграждани на своеобразен стрес-тест. Обявявате сериозно увеличение, виждате, че има реакция и какво? В рамките на този месец ще успеете да намерите резерви и да намалите с някаква част това увеличение на цената. Несериозно е премиерът на Република България да се опитва да мине от страната на протестиращите. Какво очаквате вие за този месец да се случи от тази агенция? Тя първо, не може да направи всеобхватните проверки на всички предприятия.
Министърът на енергетиката Теменужка Петкова заяви, че ще се стигне до реални промени, защото дефицитите в системата на енергетиката са огромни.
Два милиарда и триста милиона от този дефицит са двата проекта АЕЦ "Белене" и "Цанков камък" и милиард и 400 милиона е тарифният дефицит, който до този момент никой не си беше позволил да обяви, че съществува в системата.
Мартин Димитров от реформаторите заяви, че до края на месеца очаква от енергийния министър конкретни резултати за намаляване не само на административните разходи.
Ами тука си плаче за реформи. Това е било целенасочено, държано с години.
Въпреки че подкрепиха едномесечното отлагане на поскъпването на тока, от "Атака" настояха да се удължи регулаторния период с повече от месец. Магдалена Ташева заяви:
За един месец вие ще разпродадете почивните станции на държавните енергийни предприятия на хора от вашата клиентела и ще кажете, че сте освободили 40 милиона, което е нищо. Не ви е срам.
Красимир Каракачанов от ПФ репликира:
Предлагате от първи юли да се вдигне цената на тока. Това ли предлагате? Ако искате да натискаме правителството да свърши работа без да вдигаме цената на тока, начинът е да дадем тази възможност.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени