Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Омбудсманът: Нужно е комплексно решение на проблема с незаконното строителство в ромските квартали

| обновено на 25.06.15 в 18:04
Снимка: БГНЕС

Ситуацията в Гърмен е сложна и има доста деца и семейства в риск. Напрежението все още е разпознаваемо, а диалог не е намерен.  Засега мирът се крепи на денонощното присъствие на силите на реда.Трябва да се намери комплексно решение на проблема с незаконното строителство в ромските квартали и махали в цялата страна, за който голяма вина има и държавата. Това каза омбудсманът Константин Пенчев преди срещата в Гърмен, инициирана от Агенцията за закрила на детето. Институциите се обединиха около предложения от агенцията план за действие, в който има принципни и конкретни отговорности на различните служби.

146 ученици от квартал "Кремиковци" в Гърмен не са посещавали учебните занятия от 23-ти май, когато възникна конфликтът, въпреки това повечето от тях са завършили учебната година. На 116 семейства бяха спрени детските добавки, както и месечните помощи срещу положен труд. Ако наесен учениците не се върнат в училище, то ще бъде затворено. Капсулирането на квартала поставя не само децата, но и малкото възрастни, останали в махалата, в риск. Решението да посети Гърмен омбудсманът аргументира така: 
За да видя дали няма наистина нарушени права не само на децата, но и на който и да било гражданин, не само от ромски произход, но и от български
Константин Пенчев коментира за "Хоризонт" и категоричната заявка на държавата от 29-и юни, понеделник, да започне събарянето на незаконните постройки в ромската махала: 
В цяла България се строи, не само в Гърмен. Очевидно трябва да се намери генерално решение на проблема. Никой няма интерес, обществото няма интерес от това, примерно, годни, добри постройки, да бъдат събаряни. 
124 са удостоверенията за търпимост на ромските къщи, издадени от Общината през последните десет години. Всички те са документи с невярно съдържание, установи проверката. 
Целия репортаж чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени