Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Върховният съд на САЩ узакони еднополовите бракове

Върховният Съд на Съединените Щати взе историческо решение като определи, че еднополовите бракове не противоречат на Конституцията. Решението бе прието с 5 гласа „за“ и 4 „против“ и по този начин бе премахната забраната за гей бракове в цялата страна. Действието се приема за кулминация в борбата за равни права на гей обществото в Америка. В мотивите си съдията от мнозинството Антъни Кенеди написа: “Съдът сега приема, че еднополовите двойки могат да упражняват фундаменталното си право да сключват брак. Тази свобода не може вече да им се отнема.“ 

Върховният съд започна разглеждането на този въпрос след като апелативни съдилища в някои щати приеха, че забраната за хомосексуалните бракове не противоречи на Конституцията. След съобщаване на решението пред Върховния съд във Вашингтон можеха да се видят ликуващи хора.

Президентът Барак Обама коментира в Twitter, че това е „огромна стъпка на походът към равенство.“, а по-късно в Белия Дом той коментира, че това е „победа за Америка.“

Това решение потвърждава нещо, което вече се приема искрено от милиони американци – когато всички американци се третират като равни, всички ние сме по-свободни.

Обама говори и за безброй многото „анонимни герои“, които в продължение на десетилетия са се сблъсквали с предизвикателства в борбата си, но в крайна сметка са успели „да убедят една цяла страна, че любовта си е любов.“ В САЩ еднополовите бракове към този момент са незаконни в 14 щата и сега там предстои процес към промяна на нормативната база, за да бъде в синхрон с решението на Конституционния съд.

Евангелистки консерватори заклеймиха днешното тълкуване на Конституцията. Ръсел Мур от Южната Баптистка Конвенция каза, цитиран от Уол Стрийт Джърнъл, че решението ще „има широкообхватни и пагубни последствия за стабилността на семействата и свободата на религията“. Някои противници на гей връзките виждат в подобна законова промяна намеса в религиозните им възгледи, които са осъждащи спрямо хомосексуалистите. Смята се, че около 60% от обществото приема гей връзките.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна