Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гърците пред референдум "за" или "против" нови икономически мерки

Премиерът на Гърция Алексис Ципрас предлага референдум, на който гърците да решат дали са съгласни с нови икономически мерки. Днес парламентът ще гласува по предложението на правителството.

Предложението за допитване до народа беше направено от Ципрас, който отхвърли искания за повишаване на данъци и орязване на пенсии и заплати. Гръцкият министър-председател обвинява кредиторите в нежелание да запазят единството на еврозоната:

Нито за момент не си позволихме да се подчиним и да предадем доверието на гърците. След пет месеца на тежки преговори, за съжаление, нашите партньори при последното заседание на Еврогрупата ни дадоха предложение - ултиматум към гръцката демокрация и гръцкия народ.

Правителството предлага въпросът на референдума да бъде "Приемате ли реформите, които кредиторите предлагат“.

Министри поясниха пред медиите, че референдумът не решава оставане или не на Гърция в еврозоната, а търси отговор на въпроса, дали гърците са съгласни да се наложат нови бюджетни ограничения.

Опозицията изтълкува референдума като апокалипсис, напускане на зоната на еврото и икономическа катастрофа. Социалистите призоваха незабавно към предсрочни избори.

Гърците се изплашиха от развоя на събитията и започнаха да теглят пари в брой от банкоматите.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени