Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Банковата криза в Гърция постави пред изпитание хората, които трябва да ограничат тегленето на пари в брой

Банковата криза в Гърция постави пред изпитание хората, които трябва да ограничат тегленето на пари в брой. Все още има възможност за спасяване на Атина, ако Ципрас до вторник подпише споразумение с кредиторите.
Въведените ограничения в теглене на пари в брой поставиха пред изпитание гърците, които през цялата седмица ще се съобразяват с лимита от 60 евро на ден. Премиерът Ципрас успокои хората, че се гарантира сигурността на влоговете.
Чужденците са в по-изгодно положение, защото не са засегнати от ограниченията за теглене, но когато отворят банкоматите, вероятно тази вечер.
В критична ситуация е бизнесът от прекратяване на банковите транзакции.
Министърът на външните работи покани на среща ръководителите на дипломатическите мисии на страните от Евросъюза, за да представи позицията на правителството  по ситуацията в Гърция.
Опозицията иска както отменяне на референдума, така и договор с кредиторите до вторник, когато има вероятност Атина да изпадне в неплатежоспособност към задълженията по заема.
Ситуацията в Гърция действително е критична, според коментарите на икономисти и политически наблюдатели, но има възможност все още в рамките на компромиси от двете страни да се постигне споразумение.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна