Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейските институции преминаха в режим на изчакване референдума в Гърция

| обновено на 29.06.15 в 18:03
Жан-Клод Юнкер
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейските институции преминаха в режим на изчакване референдума в Гърция. Днес нямаше отстъпление по условията поставени на Атина за реформи, които правителството отказва да приеме. Председателите на Еврокомисията и Европейския парламент призоваха гърците да подкрепят предложението на кредиторите в неделя.

Гърците имат право да знаят истината. Чувствам се предаден, каза Жан-Клод Юнкер по повод обвиненията от страна на правителството на СИРИЗА. Председателят на Еврокомисията обясни, че кредиторите са направили достатъчно компромиси, не желаят рязане на пенсии и заплати и тяхното предложение е социално справедливо:

До последната минута, преди гръцките власти да затръшнат вратата, всички елементи за цялостна сделка бяха на масата. Затова, противно на съобщенията в пресата, нямам нови предложения днес.

Програмата за финансиране изтича във вторник вечер и без европейската помощ Атина ще пропусне плащане на дълга си към МВФ, обявявайки технически фалит след около 24 часа. Няма предвиден сценарий в европейските договори какво става, когато една страна-членка на еврозоната банкрутира и няма технически механизъм тя да се откаже от общата валута, ако не разполага с капитали.

След среща с всички партийни групи, председателят на Европарламента Мартин Шулц призова премиера Ципрас да се върне в Брюксел незабавно, за да договори заедно с институциите мерки, които да предпазят икономиката за тези 4 дни между момента на фалит и провеждането на референдума:

В критични ситуации трябва да сме изобретателни. Нямам юридическо решение, но ни трябва преход между утре вечер и неделя вечер.  Нещо като механизъм за спиране на времето, с който да избегнем големи турбуленции.

Юнкер и Шулц определиха референдума в неделя като референдум „за“ или „против“ оставането на Гърция в еврозоната и призоваха гърците да гласуват положително. 

Бих искал да кажа на гърците, които обичам много, че не е нужно да се самоубиваш, само защото те е страх от смъртта. Никога няма да оставя гръцкия народ да потъне. Искам от него да гласува с "да", независимо от въпроса, който ще им се постави. Възможно е той да се смени следващите дни. Но ако гърците гласуват с "да", посланието към останалите страни - членки ще бъде, че Гърция иска да остане в еврозоната и Европейския съюз, каза Юнкер

Юнкер изрази още надежда, че членовете на еврозоната ще останат 19 и заяви, че подкрепата на гръцкия народ ще изпрати послание към света, че Гърция иска да запази европейското си членство.

Гръцкият народ е много близък до сърцето ми. /.../ За мен излизането на Гърция от еврозоната никога не е бил и никога няма да бъде вариант. Но винаги съм казвал на моите гръцки приятели, че когато казвам, че излизането на Гърция от еврозоната не е вариант, това не означава, че като крайна цел на процеса ще предложа краен отговор и решение, което е срещу всички останали.

Юнкер заяви, че Европа може да просъществува единствено при наличието на диалог и че най-важният въпрос е да се постигне споразумение. 

Европа може да функционира само ако успеем да се справяме с нашите различия чрез диалог - чист, почтителен диалог - и да организираме своите индивидуални действия в името на доброто на всички.

Жан-Клод Юнкер завърши изказването си с няколко думи на гръцки. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна