Сцена за танци и музикални макети направиха привлекателен подлеза на "Цариградско шосе" до ул. "Ал. Жендов"

Снимка: podlezno.cf
Първият музикален подлез бе открит на бул. "Цариградско шосе" №6 при спирката на ул. "Александър Жендов".

Инициативата е на група млади хора, студенти по архитектура, урбанизъм и режисура, обединени под названието "ПоДлезно". Със средства, предоставени от Фонда за иновации в културата" на стойност 2 хил. лв., те са почистили стените на подлеза от графити, пребоядисали са стълбите като клавиши на пиано, монтирали са гигантски декоративни тонколони и аудио касетки.

Превърнали са стените в петолиния с ноти и грамофонни плочи, направили са музикален оргафон, комбинация от орган и ксилофон, изработен от водопроводни тръби, на който може да се посвири. В подлеза вече има сцена за концерти, а също и място за игра на народни танци в рамките на инициативата "Таратанци". 

Зам.-кметът по транспорта Любомир Христов информира, че от 2010 г. общината е извършила основен ремонт на 50 от общо 80 подлеза в столицата. Христов изрази съжаление, че 4 обновени подлези в столицата са "буквално унищожени от вандализъм", което налага отделяне на допълнителни средства за повторен ремонт.

Съоръжението на "Жендов" е превърнат в привлекателна и удобна за улични музиканти сцена, където всеки може да представи свое изпълнение, уверява Добрина Добрева с репортажа си, в който улавя звуци и цветове от музикалния подлез.
Чуйте.

Свързани новини
Оргафонът вече предизвиква интереса на малки и големи

Минувачи "свирят" в първия софийски музикален подлез между "Цариградско шосе" и ул. "Ал. Жендов"

Първият софийски музикален подлез между бул. "Цариградско шосе" и ул. "Александър Жендов" ще "засвири" официално на 30 юни от 10 часа. Проектът е дело на инициативата "ПОдЛЕЗНО" и има за цел да направи градската среда по-удобна и по-красива за всички,..

обновено на 26.06.15 в 16:05
Още от категорията

Тази вечер пред НДК всички ентусиасти ще могат да наблюдават звездите с помощта на телескоп

Всеки желаещ може да се присъедини тази вечер към състезателите по астрономия и астрофизика в демонстрация пред НДК, съобщават организаторите.  От 20 часа до главния вход на НДК всички ентусиасти ще могат да наблюдават звездите с помощта на телескоп...

публикувано на 21.07.18 в 12:31

Празник на меда и пчеларството се провежда за пети път в град Елена

Клубът за автентични народни хора в град Елена провежда за пети път празник на меда и пчеларството. Успоредно с това, ще има и фолклорно надиграване. То ще започне след официалното откриване на празника и освещаването на меда. Демонстрации, дегустации и..

публикувано на 21.07.18 в 12:16

Временно е преустановена военноморската операция на ЕС срещу трафика на мигранти в Средиземно море

Военноморската операция на ЕС срещу трафика на мигранти в Средиземно море е преустановена временно. Причината е отказът на Италия да приема повече хора, спасени в морето, съобщават военни източници, цитирани от ДПА. От началото на операцията през 2015..

публикувано на 21.07.18 в 11:58
МОН

МОН предлага за обществено обсъждане график на учебното време, ваканциите и датите на изпитите

Министерството на образованието и науката предлага за обществено обсъждане график на учебното време и ваканциите, както и за датите и дейностите по държавните зрелостни изпити, националното външно оценяване и изпитите за придобиване на професионална..

публикувано на 21.07.18 в 11:55

Автобусите на Столичния градски транспорт, които пътуват до планината Витоша, ще бъдат подменени

До края на годината ще бъдат подновени автобусите на Столичния градски транспорт, които пътуват до планината Витоша. Десет туристически превозни средства ще обслужват линиите 63, 163 и 66, съобщи заместник-кметът по транспорта Евгени Крусев:..

публикувано на 21.07.18 в 11:44

Собственици на ферми за патици готвят протести срещу мерките за профилактика на болестта птичи грип

В пика на кризата с чума по дребния добитък собственици на ферми за патици обявиха, че готвят протести срещу мерките за профилактика, ограничаване и ликвидиране на болестта птичи грип. На общо събрание в Раковски стопаните поискаха оставката на..

публикувано на 21.07.18 в 11:28

Предупреждават стопаните по селата в Хасковска област за опасност от чума по дребните преживни животни

Властите в Хасковска област предупреждават стопаните по селата за опасност от чума по дребните преживни животни. Следващата седмица по определен график ще бъдат проведени срещи по селата, където са концентрирани повече стопанства. Целта е превенция и..

публикувано на 21.07.18 в 11:17