Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сцена за танци и музикални макети направиха привлекателен подлеза на "Цариградско шосе" до ул. "Ал. Жендов"

2
Снимка: podlezno.cf
Първият музикален подлез бе открит на бул. "Цариградско шосе" №6 при спирката на ул. "Александър Жендов".

Инициативата е на група млади хора, студенти по архитектура, урбанизъм и режисура, обединени под названието "ПоДлезно". Със средства, предоставени от Фонда за иновации в културата" на стойност 2 хил. лв., те са почистили стените на подлеза от графити, пребоядисали са стълбите като клавиши на пиано, монтирали са гигантски декоративни тонколони и аудио касетки.

Превърнали са стените в петолиния с ноти и грамофонни плочи, направили са музикален оргафон, комбинация от орган и ксилофон, изработен от водопроводни тръби, на който може да се посвири. В подлеза вече има сцена за концерти, а също и място за игра на народни танци в рамките на инициативата "Таратанци". 

Зам.-кметът по транспорта Любомир Христов информира, че от 2010 г. общината е извършила основен ремонт на 50 от общо 80 подлеза в столицата. Христов изрази съжаление, че 4 обновени подлези в столицата са "буквално унищожени от вандализъм", което налага отделяне на допълнителни средства за повторен ремонт.

Съоръжението на "Жендов" е превърнат в привлекателна и удобна за улични музиканти сцена, където всеки може да представи свое изпълнение, уверява Добрина Добрева с репортажа си, в който улавя звуци и цветове от музикалния подлез.
Чуйте.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени