Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Люксембург ще отдаде необходимото значение на разширяването на Шенген

Люксембург ще отдаде необходимото значение на разширяването на Шенгенското пространство по време на своето ротационно председателство на ЕС, съобщиха за БНР от правителството на херцогството. 
Ще проведем консултации с оглед Съвета по правосъдие и вътрешни работи през октомври, отговориха от постоянното представителство на Люксембург в ЕС на въпрос на БНР.
Пресслужбата не потвърди дали приемането на България и Румъния в Шенген със сигурност ще бъде предложено за гласуване в дневния ред на вътрешните министри. Поне една от страните членки - Холандия, заплашва официално с вето.
Думата Шенген, макар и да идва от едноименното селище в Люксембург, изобщо не присъства сред публикуваните приоритети на интернет страницата на ротационното председателство на Съвета, което започва от днес. Там пише за „справяне с миграцията“, с оглед на по-спешната неформална среща за разпределението на бежанците след една седмица.
В писмения отговор до БНР се казва само, че председателството на Люксембург ще отдаде необходимото значение на въпроса за разширяването на Шенгенското пространство.
Официалният старт на 6-месечното ротационно председателство ще бъде даден в петък, на 3-ти юли, когато във Великото херцогство правителството ще заседава съвместно с еврокомисарите и ще бъде обявена подробната програма до края на годината.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна