Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 5 юли в Слънчев джаз+:

Над 50 г. кариера на Еди Луис - от вокалист на Les double six до концерта му на орган (плюс биг-бенд) на феста "Джаз под ябълковите дървета" в Кутанс

| обновено на 06.07.15 в 12:26
Еди Луис (1941-2015)
Снимка: disquesdreyfus.com
На 5 юли Слънчев джаз+ почита представянето на напусналия ни в началото на седмицата органист Еди Луис. Проследяваме над половинвековната му кариера още от времето преди да е открил Хамонд-органа, когато е вокалист на Les double six.

Oт началото на 60-те се пренасяме в следващото десетилетие, когато Еди Луис е органист в европейския квартет на Стен Гец - слушаме ги в рядък запис от концерт в Париж през 1971.

Още няколко години по-късно - ето ни с Еди в албума му Порги и Бес в аранжимент на Иван Жюлиен. Условно определяната като "лидерската" част на кариерата му представяме чрез албумите му за Дрейфюс джаз. До него откриваме още две от звездите на лейбъла, "кръстници" на Джаз+ - Мишел Петручани и Ришар Галиано. Финалът е с едно от последните му участия на живо, на които имах късмета да присъствам - концерта му с биг-бенд на фестивала "Джаз под ябълковите дървета" в Кутанс през 2011 (merci Mezzo!).

Още по темата тук.

Нощта е млада!

Чуйте и самото предаване.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени