Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В очакване на юбилейния събор „Копривщица – 2015”

БНР Новини
Снимка: архив

Националният събор на българското народно творчество в Копривщица се провежда на всеки пет години. Предстои единадесетото му издание, а датите са 7-и, 8-и и 9-и август. Тази година то е особено тържествено – навършват се 50 години от създаването на събора, утвърдил се като най-големия български форум за автентичен фолклор. Още от самото начало участват само непрофесионални певци, свирачи, танцьори, разказвачи… Такъв е и замисълът на инициаторите, сред които са фолклористката Райна Кацарова-Кукудова, композиторът Петко Стайнов и др. Изборът на мястото също не е случаен. Градът-музей пази жив спомена за важни исторически събития от Възраждането, съхранени са красивите къщи от тази епоха, както и църкви, училища… Там са родени и десетки бележити българи – поети, писатели, революционери. Копривщица се намира на 110 км източно от столицата. Основните естради за събора се строят в местността „Войводенец”, разположена съвсем близо до града. Българското национално радио по традиция подкрепя събитието. Във фонотеката на нашата медия се пазят записи още от първия събор през 1965 г.



Съборът в Копривщица има конкурсен характер. Подборът на самодейните изпълнители се извършва на предварителни прослушвания, провеждани на регионален принцип. Победителите в този първи етап получават правото да покажат своето майсторство на „Войводенец”. Организатори са Министерството на културата и община Копривщица. Искра Шипева, представител на оперативното бюро на фестивала споделя, че от месеци кипи сериозна организация:




За втори пореден път, успоредно с надпяванията и надиграванията, откриваме „Улица на занаятите”. Представители на традиционните български занаяти от различни краища на България ще имат възможност да покажат изработването на различни изделия. В централната част на града организираме вечерни концерти на чуждестранни групи, които изпълняват български фолклор. Своето участие са заявили формации от Белгия, Франция, Холандия, Дубай, Словакия и много други страни. Непосредствено след техните изпълнения сме предвидили нестинарски танци. Предварителният етап на конкурсната програма приключи в края на юни, очакваме областните координатори да обобщят класирането. След това Министерството на културата ще изготви програмата за поляните на „Войводенец”, където има седем естради. Най-добрите изпълнители на фолклорните образци ще бъдат оценявани от авторитетни комисии, в чийто състав влизат изтъкнати наши творци, учени-фолклористи, утвърдени изпълнители. Събитието преминава под личния патронаж на г-жа Ирина Бокова, генерален директор на ЮНЕСКО. Съпътстващата програма започва още на 1 август. Сред аромата на здравец и мушкато Копривщица ще посрещне своите гости. Няма друго такова преживяване, няма и думи, за да бъде описано. Затова каним всички, които ценят традициите, да дойдат и да се заредят с уникалната българска музика
.



Организаторите са изработили специални правила, които ще предоставят на гостите. Помислили са за всичко – бюра за обмен на валута, медицински екипи в града и до сцените, осигурен е транспорт до „Войводинец” за по-възрастните участници. Предвидени са места за временни автогари, пространства за паркинги. Самодейците тази година са около 16 000. Те ще бъдат настанени в палатков лагер. Най-нетърпеливите гости са осигурили нощувките си преди година и половина. Още тогава хотелите са били запълнени за времето на събора. Но все още има някакъв шанс да се намери квартира в близките селища, както и в гостоприемните копривщенски къщи.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!