Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христо Йоцов за лекотата на джаз-битието и за общото между музиката и спорта

Христо Йоцов квинтет
Снимка: Личен архив
Днес, точно в 17 часа започва джаз пътешествието, наречено A to JazZ. Фестивалът се провежда в Южния парк и предлага една изключително добра програма, при това - с вход свободен. 

Тази вечер първа ще пее Славена Даскалова, следвана от Дърти Пърчис и финалът е за квинтета на Рой Харгроув - едно от знаковите имена в света на джаз тромпетистите, носител на 2 "Грами"-та. Харгроув покрива една доста широка музикална територия - джаз, фънк, карибски ритми и всичко покрай тях.

В нашето "Радиокафе" обаче ние ви срещаме с един друг квинтет - този на Христо Йоцов. Можете да чуете техния проект JazzBall утре в програмата на фестивала.

Чуйте разговора на Лили Големинова с Христо Йоцов, когото открихме "на път" заедно с Васил Пармаков - тази вечер те ще свирят в Букурещ (с кого, как и защо ще разберете от самото интервю). Става дума за динамичния живот на джаз музикантите, за играта в джаза, за глагола (който в много езици е общ) за "свиря" и "играя", за тениса, от който някога се е отказал в полза на музиката, за музикантите, преминали през квартета за тези - има-няма 18 години и за магията на общуването с публиката.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна