Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наум Шопов и отново Харолд Пинтър

БНР Новини
Панорамата на Харолд Пинтър, която „Радиотеатър“ ви представи в неделите през месец юни, завършва тази неделя с пиесата „Лунна светлина“. Този път в главната роля слушайте Наум Шопов. За съжаление вече не можем да видим изключителното му присъствие на сцената. Но за щастие – фондът на Радиотеатъра съхранява гласа му.
Веднъж в свои бележки към публиката Харолд Пинтър пише: „Говоря с известно нежелание, понеже зная, че имам поне 24 интерпретации на едно твърдение в зависимост от това къде стоите в момента и какво е времето. Намирам, че едно категорично твърдение никога не може да бъде вечно. Веднага ще бъде модифицирано от останалите 23 варианта.“
И „Лунна светлина“, както и останалите пиеси на Пинтър, изразява многовалентността на човешките отношения. Неизразимите им граници. Неуловимите им мигове и нюанси. Измамите, надеждите, краховете и самотата ни като отделни човешки същества, както и стремителността, с която се опитваме да образуваме някаква общност или дори едно цяло. Нито ние, нито образуванията ни са категорични. Винаги са оборими. Винаги са несигурни. И тъкмо с тази променливост омагьосва драматургията на Пинтър.  А вдъхновяващата актьорска специфика на Наум Шопов органично се вписва в такъв тип произведения.
Постановката е на Юри Статков.
Участват: Наум Шопов, Нина Стамова, Любомир Младенов, Пламена Гетова, Петър Русев, Веселин Цанев, Венцислав Кисьов, Албена Велева.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени