Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ципрас: Никой не може да игнорира волята на един народ да държи живота в ръцете си

| обновено на 05.07.15 в 17:36
Снимка: ЕПА/БГНЕС
В спокойна обстановка и без нарушение на избирателния закон до този момент протича гласуването в Гърция. В последния час се забелязва повишена активност пред избирателните секции.

Президентът и премиерът призоваха за активност на избирателите. Комунистическата партия се противопостави на референдума и прикани симпатизантите си да гласуват с недействителни бюлетини.

Президентът Прокопис Павлопулос гласува с призив за единство в утрешния ден:
Независимо от резултата на референдума, трудния път на утрешния ден трябва да го извървим в пълно единство. Така постъпваха нашите предци в трудни моменти.

Обсаден от журналисти, представители на медиите на 45 страни, гласува в Атина и премиерът Алексис Ципрас:

Днес е празник, защото демокрацията е празник, тя е радост. Когато побеждава страха и изнудването, тя е и избавление, и изход. Народът изпраща послание за решителност, послание, че изборът е в неговите ръце. Много хора могат да пренебрегнат волята на правителството, никой не може да игнорира волята на един народ да държи живота в ръцете си.

Референдумът дава на гърците възможността да кажат мнението си за "ултиматума" за икономии, поставен им от другите страни в 19-членната еврозона, заяви гръцкият финансов министър Янис Варуфакис, след като гласува:

Пет години сериозни провали на еврозоната доведоха до исканията за нови мерки за икономии, но гръцкият народ най-сетне има възможност да решава сам. Днешният вот дава надежда на Европа, че общата валута и демокрацията могат да съществуват едновременно, каза Варуфакис.

Гръцкият финансов министър отново заяви, че ще подаде оставка, ако гърците гласуват с "да" на днешния референдум за продължаване спасителната програма на Атина. В интервю за германския вестник "Билд" Варуфакис потвърждава решението си да се оттегли от поста в случай на положителен изход от допитването, но според него няма да има мнозинство на гласувалите с "да". 

Лидерът на опозицията Андонис Самарас беше лаконичен: Казваме "Да" на Гърция и на Европа.

Кметът на Солун – Янис Бутарис укори политиците за липса на обща национална стратегия: Партиите да спрат да подхранват разделението.

Гласуването се провежда в обстановка на опашки пред банкоматите и милиони туристи, които не се изплашиха от специалната обстановка в страната и пристигат на почивка.
Според социолозите поради изравнения баланс на привържениците на двете позиции в референдума по всяка вероятност резултатът ще се реши от вота на гърците, които живеят по островите.

Не се съобщава избирателна активност поради забрана от страна на закона.

Около 8 милиона и половина са гърците с право на глас днес. Референдумът се приема за действителен, ако в него участват не по-малко от 4 милиона гърци. Гласуване в чужбина не се допуска. Избирателните секции са отворени до 19 часа.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени