Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Докладът на временната комисия, която проучва казуса:

КТБ е действала като финансова пирамида пред погледа на БНБ и ДАНС

70% от кредитите в банката са към фирми "бушони"

| обновено на 08.07.15 в 15:43
Снимка: БГНЕС

Корпоративна търговска банка (КТБ) е действала като финансова пирамида, а ДАНС и Надзорът на БНБ не са упражнили контрол. Това са част от изводите в доклада на временната комисия, която проучва казуса. 

КТБ в периода, в който е създадена и е функционирала, е създадена на принципа на една финансова пирамида с връх нейния мажоритарен собственик. Всичко се е случвало пред погледа на Надзора на БНБ и на ДАНС. Това са двете основни институции за мен, а вина носят и одиторските фирми, които са правили одитите на КТБ. Прокуратурата ще каже дали са прикривали, или не са видели това, което се случва, коментира Снежана Дукова от ГЕРБ.

Според нея ДАНС и Надзорът на БНБ са могли да видят индикациите за фалирането на КТБ:

Те са проспали този момент и банката наистина фалира. Констатациите в доклада са много персонални. Вероятно ще ме питате за политици, не бих могла да ви кажа. Това е работа на синдиците, които в рамките на шест месеца са длъжни да публикуват всички лица, които са злоупотребили с власт или са получавали ползи от действията в КТБ.
В доклада на временната комисия за проучване на банката между 2009 и 2014 година е записано още, че 70% от кредитите в Корпоративна търговска банка са към фирми "бушони". За посочения период ДАНС не е правила проверки за изпиране на пари в КТБ заради "липса на достатъчно индикации за съмнения и риск".

Въпреки че още от 2005 година са постъпвали информации, които се отнасят до съмнителни операции около Цветан Василев и свързани с него фирми, ДАНС и банковият надзор не са извършвали проверки за изпиране на пари от страна на банкера и на Корпоративна търговска банка за периода, проучван от временната комисия.

В доклада е посочено, че през 2014 година, когато КТБ е поискала увеличаване на капитала и е получила разрешение за него, по-голямата част от парите са внесени наистина от "Бромак" на Цветан Василев, но останалите средства са осигурени от две фирми, които предварително са получили кредити от КТБ.

Докладът е описал и операция по изтегляне на 206 млн. лева на каса в полза на "Бромак". Това е операция, която беше оповестена от БНБ още през юли миналата година. Тогава обаче не стана ясно, че "Бромак" е поел ангажимент парите да бъдат възстановени на 30 юни - т.е. десет дни след изтеглянето и след поставянето на банката под специален надзор. Ангажиментът не е изпълнен.

В доклада се описват редица цесии и прихващания, а като цяло банката е определена като "пирамида", действала в полза на Цветан Василев, който е иззел почти изцяло функциите на Управителния съвет.

За работата на ДАНС по мерките за изпирането на пари е направена препоръка за "задълбочен анализ". Работата на Комисията за финансов надзор е описана подробно, но препоръки не са направени.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени