Доц. А. Галев: От рак на маточната шийка заболяват все по-млади момичета в последните 5-10 години

БГНЕС

Ракът на маточната шийка е четвъртото по честота раково заболяване сред жените на възраст между 20 и 45 години в целия свят. Около 1000-1100 жени на година се разболяват от този вид рак. За съжаление, голяма част от случаите, които не са открити навреме, завършват фатално. Около 380-400 случая в България завършват със смърт при жените в тази възрастова група.

Това каза за "Хоризонт" председателят на Сдружението по превантивна медицина в България доц. Андрей Галев:

Наблюдава се, че заболяването започва да се "подмладява“ в последните 5-10 години. Има 20-, 22-, 25-годишни заболели момичета. В България този тип рак се открива късно. Той няма симптоматика. Българската жена трябва да се научи да ходи често на гинекологични прегледи.

По повод починалата Лили след ваксина против рак на шийката на матката той коментира, че момичето е имало много сериозно автоимунно заболяване - грануломатоза на Вегенер:

Аз като лекар съм виждал това заболяване преди 20 години и тогава тази ваксина не съществуваше. Дали тази ваксина може да се свърже с това автоимунно заболяване, според мен – не.

Според до. Галев досега няма данни ваксинация да е отключвала такова заболяване:

Няма отбелязана такава странична реакция, но фармацевтичните компании са длъжни да поддържат непрекъснат мониторинг на всички свои продукти. Вероятно, заболяването на момичето е съществувало в него и времето, в което започва тази изява се напасва като събитие, близко до времето, когато е направена ваксината.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Още от категорията

Навършва се една година от убийството на пет души при терористичното нападение на Уестминстър бридж

На 22 март миналата година Халид Масуд прегази хора на моста Уестминстър, след което фатално прободе с нож полицай пред парламента. Днес, година по-късно, депутатите ще почетат с минута мълчание жертвите на атентата. По-късно ще се проведе 20-минутна служба, на който ще присъства вътрешният министър Амбър Ръд. Кметът на Лондон Садик Хан заяви, че..

публикувано на 22.03.18 в 10:03

Прокуратурата проверява дали таксата за детските градини в Хасково може да е 1 лев

Истински хаос настъпи в Хасково с плащането на таксите за детските градини след решение на общинския съвет през февруари да намали таксите на 1 лев вместо дотогавъшните 25 лв плюс по 3,30 лв на ден на дете за храна. Кметът Добри Беливанов сезира прокуратурата заради това решение, а насрещно действие до прокуратурата направи и председателят на..

публикувано на 22.03.18 в 09:52
Елизабет I

Радиоенциклопедия „Жените във великите империи” ІІ: Жените в Англия и Великобритания

В поредното ни издание ви разказахме за жените, влияели върху политическия живот в Англия и за жените - кралици и майки на крале във Великобритания... Каква е била Алианор - кралица в две кралства, успешно развела се с френския крал Луи VІІ и успешно омъжила се за английския крал Хенри ІІ... Как Ан Болейн става кралица и каква е ролята й за..

публикувано на 22.03.18 в 09:50
банкнота 0 евро

Банкнота от 0 евро за 200-годишнината на Карл Маркс

В родния град на Карл Маркс Трир отпечатаха банкнота от 0 евро в чест на 200-годишнината от рождението автора на Комунистическия манифест. Философът е роден на 5 май 1818 година. Тогава градът е бил в Прусия, сега е в германската провинция Райнланд-Пфалц. Банкнота е отпечатана от „Трир туризъм и маркетинг“ и не е платежно средство,..

публикувано на 22.03.18 в 09:43

Явор Алексиев, ИПИ: Двама от всеки трима души в работоспособна възраст вече работят

Данните за пазара на труда през 2017 година са  оптимистични. В групата на 15-ти 64-годишните – активното население, достигаме рекорден коефициент на заетост.  Вече двама от всеки трима души в България в работоспособна възраст работят. Безработицата продължава да намалява. Все още не е достигнала най-ниското ниво, отчетено малко преди кризата, но..

публикувано на 22.03.18 в 09:30

Опасно време в цялата страна

Оранжев код за валежи от сняг и силен вятър е обявен за 18 области в Северна България , както и за София-град, София-област, Пернишка и Кюстендилска област. Жълт код е в сила за останалата част от страната като предупреждението там е за валежи от дъжд, които ще преминават в сняг. Нивото на Дунав се следи непрекъснато. В общините по..

обновено на 22.03.18 в 09:26
Монахът Мартин Лутер

Реформацията – реформирано християнство или нова религиозна система

На 31 октомври 1517 г. монахът Мартин Лутер закова на портата на църквата във Витенберг, Германия, своите 95 тези срещу продажбата на индулгенции. От този акт, който се противопоставя на папската политика, води началото си Реформацията. За същността, причините и следствията на Реформацията разговаряме с проф. Румен Генов, най-изтъкнатия български..

публикувано на 22.03.18 в 09:15