Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. А. Галев: От рак на маточната шийка заболяват все по-млади момичета в последните 5-10 години

Снимка: БГНЕС

Ракът на маточната шийка е четвъртото по честота раково заболяване сред жените на възраст между 20 и 45 години в целия свят. Около 1000-1100 жени на година се разболяват от този вид рак. За съжаление, голяма част от случаите, които не са открити навреме, завършват фатално. Около 380-400 случая в България завършват със смърт при жените в тази възрастова група.

Това каза за "Хоризонт" председателят на Сдружението по превантивна медицина в България доц. Андрей Галев:

Наблюдава се, че заболяването започва да се "подмладява“ в последните 5-10 години. Има 20-, 22-, 25-годишни заболели момичета. В България този тип рак се открива късно. Той няма симптоматика. Българската жена трябва да се научи да ходи често на гинекологични прегледи.

По повод починалата Лили след ваксина против рак на шийката на матката той коментира, че момичето е имало много сериозно автоимунно заболяване - грануломатоза на Вегенер:

Аз като лекар съм виждал това заболяване преди 20 години и тогава тази ваксина не съществуваше. Дали тази ваксина може да се свърже с това автоимунно заболяване, според мен – не.

Според до. Галев досега няма данни ваксинация да е отключвала такова заболяване:

Няма отбелязана такава странична реакция, но фармацевтичните компании са длъжни да поддържат непрекъснат мониторинг на всички свои продукти. Вероятно, заболяването на момичето е съществувало в него и времето, в което започва тази изява се напасва като събитие, близко до времето, когато е направена ваксината.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна