Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отводът на Петя Крънчева от делото по аферата "Червеи" не е официален

Снимка: БГНЕС

Системата за случайно разпределение на делата изпрати делото срещу бившия председател на Софийския градски съд Владимира Янева по така наречената афера "Червеи" при една от заместничките ѝ – Петя Крънчева. Според неофициална информация Крънчева е декларирала, че ще си направи отвод.

Все още този отвод не е официализиран, но според изпълняващия длъжността заместник-председател на СГС Eвелина Папазян отводи по това дело биха били нещо нормално:

Това е бивш административен ръководител между нашия съд. Не бих казала, че ще бъде тест. Това е дело като всяко останало. Всеки съдия сам преценява на какво основание да има отвеждане от делото, ако се счита предубеден или заинтересован пряко или косвено от изхода на делото. Общ отвод е недопустим. Всеки съдия, когато му се разпредели делото, преценява дали са налице основанията за отвеждането му.

Ако неофициалната информация се потвърди със съответните мотиви, ще трябва отново да се тегли съдия-докладчик, като самата съдия Папазян отказа да коментира как би реагирала, ако компютърът изтегли нейното име. Заради неизвестните около случайния избор тя не се ангажира и с прогноза ще може ли преди началото на лятната ваканция да бъде избран съдия по делото за незаконния контрол на централния полицейски регистър.

По него съпроцесник на Владимира Янева е бившият шеф на "Вътрешна сигурност" в МВР Тодор Костадинов. Обвинителният акт срещу двамата беше внесен вчера в СГС. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна