Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдът възстанови на работа кмета на Неделино Стоян Беширов

Снимка: Архив

Апелативният съд в Пловдив възстанови на работа кмета на Неделино Стоян Беширов. Припомням, той беше отстранен от поста след разследване за злоупотреби с европейски пари. Мотивите на апелативните магистрати за отмяна на мярката съобщи председателят на съда Магдалина Иванова.

На този етап от разследването е отпаднала нуждата от такава мярка за процесуална принуда. Тъй като са разпитани всички свидетели, преразпитани са били голяма част от тях. Така, че не може да повлияе върху техните показания. На второ място, иззети са всички документи, които касаят обществените поръчки, за които е обвинен, така че не може да укрие или унищожи документи. Иззети са и компютърни конфигурации, които са и изследвани с компютърни експертизи, които вече са изготвени. Съдържанието, на които също не може да повлияе. Предстои единствено изготвяне на строително-техническа и съдебно-счетоводна експертизи, които също ще са по документи, на които също не може да влияе.

През март, Окръжният съд в Смолян, отстрани от длъжност кметът на Неделино. Като мотив, съдът се позова на това, че Стоян Беширов може да възпрепятства разследването срещу него, ако остане на работа. Срещу Беширов беше повдигнато обвинение за престъпления по служба, свързани с обществени поръчки и злоупотреба с близо един милион лева.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!