Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Завърнал се джихадист говори за шпиономанията в „Ислямска държава“

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Около 260 са завърналите се в Германия млади мъже, заминали на джихад в Сирия и Ирак, които са преминали обучение в тренировъчни лагери на „Ислямска държава“. Федералните специални служби ги държат под наблюдение, но изповедта на един от тях, който вече е в затвора, разтърси обществеността и впечатли дори експертите по терора.

26-годишният дипломиран рехабилитатор Ебрахим Б., заминал да се бие на страната на „Ислямска държава“ през 2013 година, е първият, който се съгласява да направи публично достояние присъствието си в тренировъчен лагер в Сирия. Експертите по тероризъм, които са присъствали на разпитите, признават, че са впечатлени от неговите признания и отдавна са търсели някой сред завърналите се, които да им предоставят толкова качествена информация.

„По-добре в германски затвор, отколкото свободен в Сирия“, призна и в интервю за  NDR, WDR и SüddeutscheZeitung разочарования джихадист. Ебрахим Б. е един от 20-те мъже от Волфсбург, заминали да се бият, седем от тях вече са намерили смъртта си.

Той оцени на „0,001 на сто“ шансовете на попадналите сред ислямистите мъже и жени, които искат да си тръгнат доброволно оттам. Ширеща се параноя и шпиономания, пълна проверка на всеки новодошъл, особено от Европа, е работа, с която се занимава специална контраразузнавателна служба на „Ислямска държава“, заяви бившият джихадист. На всички се събират личните документи и мобилните телефони под предлог, не по тях може да се ориентира врагът и да извърши въздушни удари.

Ебрахим Б. призна, че е готвен с крайно сурови и наказателни методи за камикадзе. През 2014 година се връща обратно в Германия, но е задържан и осъден за участие в терористична група. В момента излежава присъда в провинция Долна Саксония.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени