Доц. Милошев: Добавките и консервантите увреждат в различна степен човешката ДНК

Натриевият нитрит и оцветителите са изключително опасни
Снимка: Мария Димитрова

Подсладителите, добавките и консервантите в храните влияят негативно на човешкия организъм и увреждат в различна степен ДНК.

Това каза за "Хоризонт" в предаването "Преди всички" ръководителят на Лабораторията за молекулярна генетика към БАН доц. Георги Милошев. Резултатите от ефекта върху ДНК-то ни на различните добавки в храните ще бъдат представени на специална пресконференция във вторник.

Според доц. Милошев еднозначен отговор на въпроса, как подобрителите в храните влияят върху ДНК-то на хората, няма: 

Под тези Е-та, които са с различен номер, има различни вещества. Ние не сме изследвали всички, а даже едно от тях се оказа, че няма никакво въздействие върху ДНК-то. Други 12, които изследвахме, които не са най-популярните, увреждаха в различна степен ДНК-то. Ние избрахме от всяка група добавки по 3-4, така че да се получи разнообразно изследване.

Това, което ни учуди, е ниската концентрация на тези вещества, която също причинява увреждания. Има разлики в рекомендациите за използване и това, което ние намираме. Ние използвахме много по-ниски концентрациите, но въпреки това увреждане има. Натриевият нитрит, който се слага в месата, е едно от най-опасните съединения. Другото много опасно вещество са оцветителите, които дават ярките цветове в сладкарството. Те, вероятно, се натрупват в организма.

Доц. Милошев обясни, че заради липса на достатъчно финансиране, те не са изследвали ефекта от натрупването на такива вещества в човешкия организъм. Той заяви, че от института се борят за финансиране и обясни, че има пасивна съпротива срещу подобни изследвания, защото те излагат нелицеприятни факти.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Още от категорията

Археолози откриха древни светилища на развита цивилизация в Чили

Учени от Чили установиха, че археоложките комплекси "Тулан-52" и "Тулан-54" са церемониални центрове от неолита, а не временни селища, съобщи сайтът "Физ.орг". Каменните съоръжения "Тулан-52" и "Тулан-54" се намират в пустинята Атакама в Чили. Разкопките на двата обекта приключиха съответно през 1985 г. и 2015 г. "Тулан-52" бил построен около 5000..

публикувано на 15.11.18 в 02:05

Изгубен древен град е открит при разкопки в Гърция

Гръцкото министерство на културата оповести, че археолози са локализирали първите убедителни останки от изгубения древен град Тенеа, който според преданието е бил заселен от троянски военнопленници след превземането на Троя от гърците, съобщи "Асошиейтед прес". Според информацията разкопките, проведени през септември и началото на октомври на..

публикувано на 15.11.18 в 02:03

Международният еталон на килограма скоро ще бъде свален от своя пиедестал

Международният еталон на килограма, който от 130 години е използван за всички измервания на маса, скоро ще бъде заменен с математическа константа, предаде "Франс прес". Масата на този цилиндър от платино-иридиева сплав с дължина 3,9 сантиметра и диаметър също 3,9 сантиметра определя килограма от 1889 г. Цилиндърът е се съхранява в Международното бюро за..

публикувано на 15.11.18 в 02:01

Полски астрономи откриха в Млечния път две нови планети

Полски астрономи откриха в Млечния път две нови планети, за които може да се окаже, че принадлежат към т.нар. планети-скитници. Това са обекти с кръгла форма и тегло като на планета, но не обикалят около звезда, а се движат свободно из космоса. Според астрономите, подобни небесни тела не могат да се формират самостоятелно, а са били изкарани от..

публикувано на 15.11.18 в 01:59

Прекратено е разследването относно изчезването на бившия президент на Интерпол Мън Хунвей

Френските власти съобщиха, че са прекратили разследването относно изчезването и последващото задържане в Китай на бившия президент на Интерпол Мън Хунвей, предаде "Асошиейтед прес". Не са открити доказателства на твърдението на съпругата му, че е получила заплашително обаждане след задържането му от китайските власти. Грейс Мън беше разказала..

публикувано на 15.11.18 в 01:06
Белият дом

Телевизия "Фокс нюз" обяви, чес е присъединява по заведеното от Си Ен Ен дело срещу Белия дом

Телевизия "Фокс нюз" обяви, че се присъединява по заведеното от Си Ен Ен дело срещу Белия дом, предаде "Франс прес". Причина за делото, заведено от Си Ен Ен стана отмяната на акредитацията на журналиста на телевизията Джим Акоста от стана на президентството. Акредитациите не "трябва да се използват като оръжие", заяви директорът на "Фокс нюз" Джей..

публикувано на 15.11.18 в 01:03

За десета поредна година Райфайзенбанк организира благотворителната инициатива "Избери, за да помогнеш"

Досега кампанията е подпомогнала 233 социални, образователни и екологични каузи в цялата страна с над 2 700 000 лв. Приоритет в тазгодишната инициатива ще бъдат проекти с акцент върху наболелите проблеми на обществото, съобщи координаторът на кампанията Руслана Щилянова: " Здравеопазване - майчино и детско здраве, превенция на хроничните..

публикувано на 14.11.18 в 23:37