Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Маргаритов:

КЗП ще глоби с 10 хил. лева туроператора, завел деца на злополучната екскурзия в Испания

Снимка: БГНЕС

Има съставен и връчен акт на туроператора, който заведе български ученици в Испания и имаше опасност децата да останат на улицата. Справедливата санкция, която трябва да бъде заплатена от фирмата, е в размер на 10 хил. лева. Това каза в предаването "Хоризонт до обед“ председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов.

Установени са нарушения, свързани с липса на важна информация в преддоговорните отношения, както и с несъвпадане на ангажимента, взет от туроператора, и това, което на място се случи в хода на тази екскурзия.

Броят на проверките нарастват, а нарушенията, макар и малко, намаляват. Нарушения все пак има – имаме около 20 заповеди, издадени за затваряне на заведения, които не са категоризирани. Основните нарушения в лунапаркове и аквапаркове са липсата на документи, които би трябвало да дадат информация за произхода и техническото състояние на съоръжението, липса на информация за условията на използване на съоръженията, проблеми от технически характер.


Опасните стоки, които Комисията за защита на потребителите е констатирала, са повече от 30, обясни Маргаритов:

Има заповеди за изтегляне от пазара. Това често са детски облекла, стоки, имитиращи храни, битови уреди, които имат неизолирани части. Целта е тези стоки да не бъдат допускани в страната.

Тази година констатирахме неосигурен достатъчен достъп на хора с увреждания до туристическия продукт в местата за настаняване - липса на рампи, инвалидни колички, ниски рецепции.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна