Eмисия новини
от 19.00 часа

В Италия задържаха двама предполагаеми терористи

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Италианските власти задържаха двама предполагаеми терористи привърженици на "Ислямска държава". Единият е 35-годишния тунизиец Ласад Брики, другият 27-годишния пакистанец Мухамад Вакас.

И двамата са с редовни документи за пребиваване в Италия, където работят от години и с местожителство в селището Манербио недалеч от град Бреша. В социалната мрежа са отправяли заплахи за атентати срещу военни бази на Апенините и важни обекти в Рим и Милано. Срещу тях е повдигнато обвинение за сдружение с цел тероризъм и в подривна антидемократична международна дейност. Специалните служби ги разследват три месеца по сигнал на пощенска полиция. Те са отправяли заплахи в Туитър, подписани "Ислямска държава". 

Предполагаемите терористи са комуникирали по между си на италиански, а за посланията и снимките в социалната мрежа са ползвали още френски и арабски език. Твърдели са, че представители на "Ислямска държава" има навсякъде из Италия в очакване на уречения час. Вътрешният министър Анджелино Алфано изрази задоволство, че за пореден път системата за контрол в Италия е ефикасна. 

Още от