Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Негенцова: Съдебната реформа трябва да бъде цялостна и да се подкрепи предложената с някои корекции

Ралица Негенцова
Снимка: БГНЕС

Адвокатурата едва ли би подкрепила работа "на парче“. Съдебната реформа е от интерес на гражданите. Тя трябвало да се направи изцяло и да се подкрепи такава, каквато е предложена, с някои корекции, които могат са бъдат изгладени между първо и второ четене. Това каза за "Хоризонт" в предаването "Нещо повече" председателят на Висшия адвокатски съвет Ралица Негенцова:

Адвокатурата е притеснена от това, което се случва в Народното събрание, по повод дебата за съдебната реформа. Според Висшия адвокатски съвет съдебната реформа би била от интерес на гражданите. Той излезе със становище, в което съобщи, че е съгласен с конституционни промени и изменения в Закона за съдебната власт. Нашето задоволство беше, че нещата се гледат в пакет както промени в Конституцията, така и в Закона за съдебната власт. Виждането ни е, че трябва да има промени в процесуалните закони и други нормативни актове.

Негенцова каза, че те са изразили принципната си подкрепа и че трябва да се започне отнякъде:

Глобално трябва да бъдат решени тези въпроси. За ден или ден и половина може да се излезе с някакво стройно виждане, да се премахне едно или друго нещо.

Нито един от колегите адвокати, това е мое мнение, не би подкрепил работа "на парче". Това би трябвало да се направи изцяло и да се подкрепи реформата такава, каквато е предложена с някои корекции, изгладени между първо и второ четене. Не нещо, което да се сглобява и да няма връзка с евентуални промени в закони. При работа на парче се изпускат главни елементи.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени