Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четирима мъже са задържани заради разпространени месни продукти със следи от антракс

| обновено на 22.07.15 в 22:38
Снимка: Радио Шумен

Четирима мъже от Варна и от населени места в региона са задържани във връзка с разпространените месни продукти със следи от антракс. Това съобщи старши комисар Даниел Пашов директор на Областната  дирекция на МВР във Варна. Той допълни, че мъжете са с полицейска мярка за задържане.

Комисар Пашов не пожела да уточни, заради продължаващото разследване, дали сред четиримата задържани е и собственикът на фирмата ЕТ "Дари Пламен Илиев" Пламен Илиев, който, всъщност, до края отричаше да е съпричастен към разфасоването на месото, заразено от болната крава, която умря в село Млада гвардия. 

Трийсет са обектите, където е идентифицирано мляното месо, под форма на различни месни продукти, каза областният управител на Варненска област Стоян Пасев. На всички тях утре ще бъдат поставени табели, които ще предупреждават хората за това, което се е случило. Сред обектите има и такива в Добрич и в община Бяла, така че заразеното месо е излязло извън пределите на Варненска област. 

Д-р Лидия Маринова, заместник-кмет по здравеопазване на община Варна, каза, че във всички детски и социални кухни и социални заведения във Варна се преустановява готвенето на телешко месо и всички са предупредени да не консумират такова. Ще се готви пилешко. 

В Университетската болница "Света Марина" са осигурени достатъчно легла, ако се наложи. Специалистите казаха, че всички проби, взети от хората, които са били контактни с месото, са отрицателни и досега никой не се е обадил с оплаквания.

Продължава информирането на хората в засегнатите населени места. Утре, на заседанието на кризисния щаб, което вероятно ще започне около 11 ч., ще бъдат уточнени всички последващи мерки. Засега няма опасност от разпространение, но хората, които са взели от заразеното месо и от месните продукти, ще бъдат уведомени посредством медиите, както и посредством поставени табели, за да могат да се предпазят и да не консумират месото. Те обаче не трябва да го изхвърлят. Ще има специална организация, която ще го събере, за да бъде унищожено по съответния ред.

По-рано стана известно, че месо, което е имало контакт със спори на антракс, е било разпространено в търговската мрежа. По тази причина областният управител на Варненска област Стоян Пасев свика извънредно заседание на кризисния щаб. Очаква се той да излезе с конкретните мерки, които да бъдат предприети.

Заместник-областният управител Цветомир Петров уточни, че всъщност месото от заразената крава не е било разпространено. Месото от умрялата в село Млада гвардия крава е било занесено в транжорната в квартал "Аспарухово", където всъщност са останали бактерии по всички плотове в самата транжорна. В обекта има други количества от различни видове месо, които са били обработени и са били готови за разпространение. Те вече са разпространени в търговската мрежа, но са били в контакт със спорите на антракса.

Става дума за продукти на фирма ЕТ "Дари Пламен Илиев". Всеки, който си е купил месни продукти от тази фирма от 08.07 до 22.07, трябва да предаде това количество или да не консумира месото.

В момента служители на Агенцията за безопасност на храните заедно с Областната дирекция на МВР уточняват точните обекти, в които подобни продукти са били разпространени. По предварителна информация и в курорта "Златни пясъци", но не е ясно в какъв обект, има част от подобно месо. Всички количества от това месо, които са останали, в транжорната, ще бъдат иззети.

Цветомир Петров уточни, че по-късно представители на Агенцията за безопасност на храните и областният управител Стоян Пасев ще направят официално изявление. В него те ще посочат точните обекти, където е било разпространено месото.

Инкубационният период за разболяване с антракс при хората е 4-5 дни. Досега всички проби на 28-те души, които са имало контакт с месото, са отрицателни.

Предприети са всички възможни мерки, за да се установят и изолират евентуални продукти от месото на заразената с антракс крава в област Добрич, съобщи областният управител д-р Маргарита Новоселска. Тя обясни, че са установени хората, които са търгували със заразеното месо, а търговските им обекти са затворени. Очаква се да излязат резултатите от взетите проби.

Според Маргарита Новоселска фактът, че към момента никой от изследваните не е развил симптоми на заболяването, дава основание да се счита, че рискът от заразяване е много малък.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени