Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дузина бежанци са се удавили на път за Италия, разкрита е самоличността на ръководителя на нелегалния трафик на хора

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Нова трагедия с имигранти се разигра между либийските териториални води и сицилийския пролив. Според прокуратурата в Сиракуза са се удавили 12  души. Разследване на италианските магистрати сочи, че начело на организацията за трафик на хора стои етиопски гражданин.

Около 100 имигранти, сред които жени и деца, са пътували на гумена лодка от Либия към Италия. В момент на оказване на помощ от германски военен кораб, сред тях е настъпила паника, паднали са в морето и в последствие са се удавили. Спасените са 88 души и отведени в селището Аугуста на остров Сицилия. 

През последните часове, в три спасителни  операции бе оказана помощ на общо 888 бежанци от Сомалия, Бенин, Еритрея и Бали. В тях участваха плавателни съдове на италианската брегова охрана, на европейската система Тритон и панамски търговски кораб. Освен това, като се позовава на разследване на италианските власти и на магистрата от Палермо Джери Ферара, английската телевизия Скай Нюз, излъчи специален материал за трафикантите на хора. В него се посочва като предполагаема главна фигура в тази незаконна дейност етиопецът Ермиас Гермай, който пребивава в Либия. Разследването се води от 18 месеца, но поради особената политическа ситуация там, от либийска страна няма съдействие по случая. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени