Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Хасърджиев: Проблемът с бюджета на Здравната каса винаги е на дневен ред - парите никога не стигат

Д-р Станимир Хасърджиев
Снимка: Светла Милчева

Всеки разход наистина се следи под лупа, за да се направи там, където трябва, и за да се намалят злоупотребите със средствата на Здравната каса, но е ясно от сега, че ще има недостиг. Въпросът е дали ще има актуализация или по-скоро недостигът ще бъде прехвърлен към следващата година. Това каза за предаването “Преди всички“ доктор Станимир Хасърджиев, председател на Националното движение за борба с хепатита "Хепасист", който ще бъде и представител на пациентите на днешното заседание на Надзора на Касата:

Проблемът с бюджета на Здравната каса винаги е на дневен ред. Общо взето парите никога не стигат. Тази година администрацията на Касата се опитва да се вмъкне в рамките на бюджета, но това създава известни затруднения, както и лимитите към лечебните заведения и снабдяването с лекарства. Дали ще се стигне до актуализация, може би е много рано да кажем.

Според доктор Хасърджиев действията, които Касата е предприела както от разхода на лекарства, така и откъм лечебни заведения до голяма степен ще успеят да постигнат желания ефект, но не в пълнота:

Със сигурност ще има сериозен дефицит на финала, който ще трябва по някакъв начин да се компенсира и най-вероятно това ще бъде от бюджета за следващата година, от който ще се намерят допълнителни средства.

Хасърджиев отказа да се ангажира с прогноза за обема на дефицита, тъй като през първото тримесечие на годината са били генерирани по-големи разходи заради методиката за финансирането на лечебните заведения, която към този текущ момент не е била валидна. Според него това е и причината Касата да не успее да се вмъкне в бюджета спрямо разходите си.

Относно договарянето на отстъпки за лекарства, чиято наредбата още се обсъжда, доктор Станимир Хасърджиев сподели, че тази наредба може би не е най-доброто нещо, което може да се случи за Здравната каса или пък за фармацевтичната индустрия. Според него допълнителните отстъпки могат да доведат до липсата на лекарства.

Подробности чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени