Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бюджетната комисия ще гласува промени в Закона за банковата несъстоятелност

Снимка: БГНЕС

Поредната серия от промени в Закона за банковата несъстоятелност ще бъде гласувана на второ четене в бюджетната комисия в парламента.

Заради фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ) се налагат серия от промени в Закона за банковата несъстоятелност. При гласуването на част от тях на първо четене в бюджетната комисия председателят й Менда Стоянова призна, че парламентът ще следва казусите, пред които се изправят синдиците на банката Лазар Илиев и Росен Ангелчев в работата си. Един от тях е начинът на оповестяване на признатите вземания, който досега трябваше да става в офис на банката. Това обаче може да създаде напрежение, затова предложението на законодателите е признатите вземания и евентуалните възражения по тях да се публикуват в Търговския регистър.

Сериозни спорове при първото четене на текстовете предизвика евентуалното нарушаване на банковата тайна, но становището на юристите в КТБ и на част от депутатите е, че ако собствениците на пари в банката в несъстоятелност искат да си получат сумите обратно, трябва да могат да застанат с името си зад тях.  

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени