Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Атинската фондова борса остава затворена и днес

Атинският фондов пазар няма да поднови своята работа в сряда, тъй като оторизираните власти все още очакват министерско постановление за възобновяване на търговията, заяви за Ройтерс високопоставен служител в гръцката комисия за ценни книжа и фондови борси.

Борсата в гръцката столица (Athens Stock Exchange - ASE) остава затворена от 29-и юни насам, след като правителството въведе банкова ваканция, която приключи в началото на миналата седмица (на 20-и юли) и в същото време наложи контрол върху движението на капитал (оставащ в сила до този момент), за да се предотврати колапс на банковата система с оглед опасността от масирано теглене на депозитни средства.

Вчера представители на гръцкия финансов регулаторен орган заявиха пред Ройтерс, че търговията на Атинската фондова борса може да бъде възобновена в сряда или в четвъртък.

По-късно през деня Европейската централна банка (ЕЦБ) одобри план за възобновяване на работата на борсата в гръцката столица. Според него обаче ще бъдат наложени ограничения за търговията на местните инвеститори след едномесечното принудително спиране на работата на гръцкия фондов пазар.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна