Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ахмед Доган ще продължи да бъде с охрана от НСО

Снимка: БГНЕС

Ахмед Доган остава с охрана от НСО. Това стана ясно, след като депутатите записаха окончателно текстове от новия Закон за НСО. 25 години след създаването си Службата не разполагаше с ясни публични правила за дейността си. Депутати определиха като "скандални" и други приети текстове, като например употребата на сила срещу бременни.

Без БСП в залата промените минаха. А Филип Попов възрази НСО да е военизирана и да е подчинена на президента: Това са държавни охранители, а не президентска преторианска гвардия, каза Попов.

Атанас Атанасов от реформаторите оспори текст, който предвижда президентът да съгласува назначаването на шефа на НСО с МС: Това е единственият случай, в който компетентността е объркана. Дайте да излезем извън конкретния случай кой днес е президент, кой е министър-председател, посочи той.

Атанасов възрази срещу това 4 години след напускане на длъжността НСО да осигурява безплатен транспорт на министри, на зам.-председатели на парламента, на висши съдии, кмет на София. Той поиска времето да е една година, но предложението не беше прието. Дадохте 4 години безплатен транспорт на Орешарски, допълни Атанасов.

Спор отново предизвика решението охрана да се предоставя и на други лица, свързани с националната сигурност, икономическата и финансова стабилност на държавата. Поправката е свързана с охраната на Ахмед Доган, която мина преди седмици на тайно заседание на ресорната комисия. 

Не превръщайте България и българския народ в слуга на хидроинженера, призова Димитър Байрактаров от патриотите.

Депутатите регламентираха и правата на НСО да смущават радиосигналите. Валентин Касабов от Патриотичния фронт обясни, че част от текстовете дават свръх големи правомощия: Какво правим? Даваме им възможност така да се разпищолят, че просто не да охраняват, да съсипят всеки един човек, фирма или какво там си помислите, каза Касабов.

Затова депутатите задължиха НСО да изработи ред за унищожаване на информацията. НСО ще може да задържа лица и да ги предава на МВР. Белезници, въжета, халосни патрони, шокови куршуми са само част от помощните средства при охрана. За да защитят охраняваното лице, депутатите разрешиха НСО да прилага сила и срещу малолетни и бременни при масови безредици.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени