Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС осъди ветото на Русия в ООН за трибунала за сваления малайзийски самолет

| обновено на 30.07.15 в 14:01
Снимка: ЕПА/БГНЕС

EС осъди ветото, наложено от Русия в Съвета за сигурност на ООН, за създаването на международен трибунал относно свалянето на малайзийския пътнически самолет в Източна Украйна. Разследването срещу отговорните за смъртта на пътниците трябва да продължи, каза говорителят по външната политика Мая Кочиянчич:

Много съжаляваме, че Съветът за сигурност снощи не успя да приеме резолюцията заради ветото на Русия. Година по-късно, когато с тъга си спомняме за трагедията, семействата и приятелите на загиналите заслужават справедливост. 

Създаването на трибунала на ООН за преследване на извършителите беше препоръчителният вариант, тъй като щеше да получи широка международна подкрепа, посочи още говорителката на Еврокомисията.

Независимо от този неуспех работата трябва да продължи, за да бъдат наказани онези, които са пряко или непряко отговорни за свалянето на полет MH17, подчерта още тя.

Пътническият самолет се разби на 17 юни 2014 година в Донецка област в Източна Украйна. Загинаха всички 283 пътници и 15-членен екипаж.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна