Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Среща на поколенията“ – празникът на Ансамбъл „Тракия“

Снимка: trakia-ensemble.org

На 2 август Античният театър в Пловдив събира настоящи и бивши артисти, преминали през редиците на Ансамбъл „Тракия“. Очаква се да присъстват и стотици верни приятели и почитатели на състава, които ще пристигнат от различни точки на земното кълбо. Концертът се нарича „Среща на поколенията“.

Значителна част от артистите в „Тракия“ са студенти в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив. И така е от самото му създаване. Началото е поставено през 1974-а, по същото време е основана катедрата по хореография и музикален фолклор в академията. Идеята е младите изпълнители да получават теоретични знания в учебното заведение, които да прилагат на практика в ансамбъла. Най-голям принос за изграждане на репертоара и творческия облик на „Тракия“ има проф. Кирил Дженев – един от най-големите български хореографи, учен и педагог с огромен авторитет. Създал е над 100 танцови постановки, които и до днес не слизат от сцената. Песните, които изпълнява хорът са авторски обработки на известни композитори – Стефан Мутафчиев, Красимир Кюркчийски, Николай Кауфман, Иван Спасов и др.

Независимо от името си, ансамбълът представя музика и танци от всички фолклорни области на България. Гостувал е в повече от 50 страни - Франция, Белгия, Германия, Япония, Индия, Мексико…

От 1997 г. главен художествен ръководител е проф. Даниела Дженева, дъщеря на основателя, танцьор и хореограф в „Тракия“ от 1978 г. От нея научаваме подробности за предстоящия концерт:

Решихме да празнуваме около 5 септември. Тогава се е състояла първата премиера в историята на ансамбъла преди четири десетилетия (1975 г.). Надяваме се наистина да се получи среща на поколенията. Много от нашите колеги са се пръснали на няколко континента. Те идват по родните си места през лятото и отдавна настояваха да направим събитие именно в този период. Избраната дата предшества Националния фолклорен събор в Копривщица, който много от нас ще посетят. С радост очакваме да се съберем всички заедно – настоящи и бивши участници, приятели и съмишленици, да отдадем почит на онези, които са изградили авторитета на ансамбъла.
  И не на последно място – да подарим един хубав празник на почитателите и на нас самите.

Началният час на концерта „Среща на поколенията“ е 20.30, а входът е свободен.

Снимки: trakia-ensemble.org

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна