Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Д. Дариткова: ГЕРБ не променят ключови моменти в здравната реформа с предложенията си

Снимка: БГНЕС

С предложенията на ГЕРБ не се променят ключови моменти в здравната реформата. Ние сме за задължителна здравна карта, с която да е гарантирано комплексното обслужване на пациентите и се дава възможност за обединение на лечебни заведения. Единственото, което се променя, е това обединение да не е задължително, защото, без да имаме здравна карта и преди да сме оценили структурата на лечебните заведения по региона, не можем да предложим задължително обединение.

Това каза за "Хоризонт" в предаването "12+3" председателят на парламентарната здравна комисия д-р Даниела Дариткова от ГЕРБ по повод коментарите в общественото пространство, че партията на премиера Борисов бламира здравната реформа на министър Петър Москов:

Между първо и второ четене по законопроекта за изменение и допълнение на Закона за лечебните заведения са постъпили предложения не само от ГЕРБ, а и от всички парламентарно представени партии, без "Атака". Ние залагаме на промени, които няма да бъдат отстъпление от принципите, които са договорени в споразумението за коалиционно партньорство и които са залегнали в нашата програма. Ние не отстъпваме от идеята за задължителна здравна карта, която да гарантира равномерно разпределение на ресурсите и еднакъв достъп до качествено здравеопазване, независимо от местоживеенето на пациентите.

Дариткова обясни, че се залага изцяло макетът и методиката, по която ще бъде правена здравната карта, да бъдат извършени от министъра на здравеопазването и екипа му:

Те ще определят параметрите, по които областните комисии ще отчитат недостига или свръхналичието на определени здравни услуги. Запазили сме текстовете на министъра на здравеопазването, че една национална комисия ще определя дали може инвестиционните намерения за строеж на нови болници да бъдат обвързани със задължителен договор с Касата. Тези текстове не сме ги променяли, за да нямаме в бъдеще много лечебни заведения в един регион и недостиг в друг.

Тя заяви, че те са категорично несъгласни с идеята за отпадане на изискването от обучението по здравен мениджмънт за управителите на лечебни заведения: В това отношение ние сме подкрепени и от други парламентарни груби. Дискусията тепърва предстои.

Цялото интервю на Снежана Иванова с д-р Даниела Дариткова чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна