Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Председателят на БЛС д-р В. Грозев:

Здравната карта трябва да бъде изработена, а сливането на болници да е пожелателно

Снимка: БГНЕС

Национална здравна карта трябва да бъде изработена. Проблемът с акредитацията е възможният субективизъм, проявяван на комисиите. Сливането на болници трябва да има пожелателен характер. Всеки бъдещ ръководител на болница трябва да притежава квалификационна степен магистър по Здравен мениджмънт.

Това каза за "Хоризонт“ в предаването "Неделя 150“ председателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев по повод предложената здравна реформа:

Националната здравна карта трябва да се случи, защото ние нямаме друг начин да докажем качеството на едно лечебно заведение. Сливането на болници трябва да бъде с пожелателен характер. Щом едно лечебно заведение дава комплексност в лечението, не виждам защо то трябва да бъде сливано.

Проблемът с акредитацията също е субективизмът. Никой не може да гарантира на този етап, че акредитационните комисии са най-добрият начин за поставяне на оценки, даващи възможност за сключване на договор с регионалните НЗОК. Съществува обаче съмнение, че тези комисии могат да бъдат субективни. Да не се залага много на акредитацията, ако се решава Здравната каса с кое лечебно заведение да сключи договор.

Пациентите и тяхната убеденост в качеството на колектива в болницата решават по най-добрия начин. Всеки бъдещ ръководител на болница трябва да притежава квалификационна степен магистър по Здравен мениджмънт.

Във връзка с отнетото разрешение за работа на болница "Папуров“ Търговище д-р Грозев обясни:

След дълга проверка, която е започнала през 2007 години, стана ясно, че някои лекари са пристъпили закона. Решението, вероятно, ще бъде обжалвано от страна на болницата. За съжаление тук страдат и пациенти и заради постъпки на дадени лекари, страдат всички. БЛС ще помогне колегите, които са пострадали в тази ситуация, да намерят реализация на друго място. Ние ще се стремим да помогнем на колегите. Управителният съвет и аз лично ще разговарям с директорите на други лечебни заведения и ще съдействам колегите ни да бъдат наети на работа.

Той съобщи, че в най-скоро време на събор на БЛС, който е висшата форма на власт в Съюза, ще бъдат предложени променим в Устава на Централната етична комисия, така че тя да бъде изпълнена със съдържание. На този етап действията ѝ имат само препоръчителен характер към регионалните комисии.

Според него "ловът на вещици“ в българското здравеопазване не е най-добрият начин за контрол и управление от страна на министерството.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна