Руслан Трад: България няма стратегия за националната си сигурност

Според Славчо Велков много е лесно от кьорфишек да се създаде истерия
Няма страна в света, в която да е гарантирана сигурността по отношение на терористични течения и организации
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Блогърът и експерт по въпроси, свързани с Близкия изток, Руслан Трад гостува в студиото на "Радиокафе", за да коментира спекулациите за двамата заподозряни като "терористи" на територията на България - за неясните източници на информация и има ли изтичаща вътрешна информация, което пък говори за проблем с нашите служби? Оказва се, че темата "Ислямска държава" е много модерна и за българските медии и има вероятност тя да се експлоатира от тях, защото обичат новините на тихата истерия. Славчо Велков, експерт по сигурността, по антитероризма и арабските геополитически въпроси, допълни, че тази информация е била интерпретирана от недостатъчно грамотни хора - става въпрос и за тези, които са я подали, но и за тези, които са я приели. Ако направим кратък анализ на документа за самоличност на жената, можем да стигнем до извода, че тя е мюсюлманка шиит, което автоматично я изхвърля от версията "Ислямска държава", би трябвало дори тя да е техен враг, каза още Славчо Велков. Той е на мнение, че много лесно се стига от кьорфишек до истерия, но винаги, на всеки сигнал за потенциално опасни лица трябва да се обръща внимание.

Крайно време е България да създаде собствено национално антитерористично законодателство, след като толкова признаваме реалната заплаха, трябва да има адекватни стъпки, които да се предприемат. България е точно толкова заплашена от тероризъм, особено в този вариант, колкото всички останали държави, които активно участват в процеса на противодействието му.

Руслан Трад коментира и геополитическата свързаност на България с Близкия изток и променящата се карта в Близкия изток с несигурността там, включително и в съседката ни Турция.

Чуйте цялата тема с интервютата на Симеон Белев с Руслан Трад и Славчо Велков.
Още от категорията

110 хиляди ученици от 7-и и 12-и клас се явяват на националните изпити по български език и литература

110 хиляди ученици от 7-и и 12-и клас се явяват на националните изпити по български език и литература. За поредна година те се провеждат в един и същи ден.  Вариант 24 изтеглиха за матурата по Български език и литература за 12 клас. Както всяка година, вариантът беше генериран рано сутринта в Министерството на образованието от над 11..

обновено на 21.05.18 в 11:41

Инспектори от ИАРА са открили 60 коша за раци при нощна проверка във водите на язовир Батак

При нощна проверка във водите на язовир Батак инспектори от Агенцията по рибарство и аквакултури са открили 60 коша за раци, с различна дължина – от 3 до 8 метра. В тях са открити 150 кг раци, които са върнати в язовира, а съоръженията са конфискувани. Притежателите им все още са неизвестни.  Преди ден, пак в същия район, е задържан мъж,..

публикувано на 21.05.18 в 11:14
Александър Христов

Започва 12-ото издание на ежегодния PR фестивал

12-ото издание на ежегодния PR фестивал, организиран от Българското дружество за връзки с обществеността, ще се проведе днес и утре. Създаването и управлението на съдържание, дигиталната еволюция на комуникациите – това е акцентът на тазгодишното издание на PR фестивала. Все по-важно е съдържанието, което създаваме ние, професионалните..

публикувано на 21.05.18 в 11:13

Сигнали за завишена смъртност във Варненския делфинариум, от там отричат

Две новородени делфинчета са умрели във Варненския делфинариум след 2014 г. при неизяснени обстоятелства. Други две са били обявени за мъртви при раждане. Това съобщава онлайн изданието „Дневник“, което се позовава на информация, получена тази година от източник, работещ в Делфинариума и пожелал анонимност. Според него причината за смъртта на..

публикувано на 21.05.18 в 10:55

Турски гражданин е задържан за подкуп на пътя

Турски гражданин е задържан за подкуп на пътя. При проверка на автопатрул в Свиленград мъжът отказал да даде проба с дрегер и предложил рушвет от 150 евро на двама полицаи.  Шофьорът е задържан за 24 часа, съставен му е акт и му е отнета книжката.

публикувано на 21.05.18 в 10:42

Голяма част от Ямбол днес ще остане без вода заради подмяна на главен водопровод

Голяма част от Ямбол днес ще остане без вода. Причината е подмяна на главен водопровод. В няколко ямболски квартала, включително и централната градска част, водоподаването днес ще бъде преустановено, съобщиха от местното ВиК дружество.  Ремонтът на основния пешеходен мост към градския парк, в момента дава възможност за подмяна и на главен водопровод..

публикувано на 21.05.18 в 10:33

Кандидатът за кмет от ГЕРБ Андрей Гаджев печели частичните избори в хасковското село Криво поле

Кандидатът за кмет от ГЕРБ Андрей Гаджев печели частичните избори в хасковското село Криво поле.  За Гаджев са гласували 232 от избирателите, които по списък са 736 души. След него се нарежда представителят на ДПС – Асен Христов.  Активността при вота е била малко над 52 процента.

публикувано на 21.05.18 в 10:29