Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Т. Безлов: Важно е уточнението, че "радикализация" е една много по-широка тема от "тероризъм"

Стратегията има други цели, различни от тези на надмине законодателството.

Това каза за предаването “ 12+3“ Тихомир Безлов от Център за изследване на демокрацията, който коментира проекта за стратегия на противодействие на радикализацията и тероризма:

Стратегията е един опит да се подреди ситуацията в България, защото ние имаме различни служби и различни институции, които отговарят и засягат косвено или пряко темата радикализация и тероризъм.


Безлов обясни, че е необходимо преди всичко да бъде направено едно уточнение, че радикализацията е много по-широка тема от тероризма:

Добре е да се каже каква е разликата – в радикализация се включват всички тези последни инциденти, на които сме свидетели. Това са включително инцидентите с ромското малцинство и Гърмен, както и последните инциденти, свързани с футболни хулигани и бесни радикали – говоря за двете пребивания, на които бяхме свидетели.

Докато тероризмът включва преди всичко тези организации и форми на разрушаване на реда и държавата, като такъв инцидент, за съжаление, за България е Сарафово.

Безлов допълни, че темите са взаимосвързани и еднакво важни за обществото, но и изрази съжаление, че са правени много малко опити да бъдат подредени:

Всяка стратегия е едно събиране на институциите и едно малко безполезно говорене, но все пак трябва да се започне.

Той поясни още, че конфиденциалност при издирването на подобни случаи е невъзможна, ако информацията за търсенето бъде разпространена на ниско ниво:

Ако искате да я запазите, ще я споделите с по-ограничена група хора, а относно координацията – не можете да се борите с радикализма и тероризма само със специални служби. За да има активно противодействие, необходимо е разширяване на социалната база.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!