Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Л. Панов: Държавата да разработи механизъм, чрез който да се финансират добрите проекти на НПО

Ц. Радева от фондация "Светът на Мария": Колебливостта във финансирането е сериозен проблем за малките организации, които работят директно с хора в неравностойно положение

Неправителствените организации (НПО) влияят силно на обществените промени. Социалната сфера е една от областите, в които НПО активно предлагат услуги на хората и влияят на политиките.Това каза за "Хоризонт“ в предаването "Неделя 150" Любен Панов, който е програмен директор на Български център за нестопанско право:

Пример за политика, която държавата е възприела от НПО, е затварянето на институциите за деца, развиването на инициативата за приемни родители и за това, че децата не трябва да бъдат изоставяни и затваряне в институции. НПО имат своята роля във всякакви обществени сфери. В някои обаче държавата е създала условия те да се развият по-добре, а в други -  като сферата на здравеопазването, НПО не могат да предоставят здравни услуги по закон.


Панов обясни, че в България няма статистика каква част от БВП се произвежда от НПО. В последните 3 години този тип организации не са станали по-устойчиви и нивото на обществен престиж на НПО е влошено.

Той обясни, че една от причините хората да са объркани в представата си за неправителствените организации, е именно наличието на политически формации, които се прикриват зад граждански движения, но след това се превръщат в политически движения, каквито винаги са били:

Това, че някоя организация получава финансиране от чуждестранни организации, не значи, че дейността, която върши, не е полезна за България. Това, което ние предлагаме, е държавата да разработи собствен финансов механизъм, чрез който на конкурсна основа да финансира добри идеи на НПО, за да не се финансират толкова от чужбина.

Има проблем с финансирането на организациите, които функционират на проектен принцип. Колебливостта във финансирането е сериозен проблем за малките организации, които работят директно с хора в неравностойно положение и такива с увреждания, каквато е работата и на фондация "Светът на Мария“. Това обясни обясни Цецка Радева от Фондацията:

Ние подкрепяме хора с интелектуални затруднения. Нашият най-голям проект е дневен център за хора с интелектуални затруднения, в който повече от 30 младежи се обучават в различни трудови умения.

Имаме финансиране от нашите учредители основно в рамките на 3-те години, когато фондацията съществува, и европейско финансиране. Когато този проект приключи, в следващите 6 месеца, когато се провеждаше конкурсът на Столичната община за доставчик на социална услуга, ако ние нямахме устойчивото финансиране на нашите учредители и частни дарители, нашият център трябваше да затвори.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна