Eмисия новини
от 00.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Павлова: Прекратени са 3 концесии, сред които тези на плажове "Корал" и "Делфин"

| обновено на 19.08.15 в 13:12
Лиляна Павлова

Седем от десетте процедури за избор на концесионер на морски плажове по Южното Черноморие са приключили успешно. Това коментира след заседанието на правителството министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Предложено е прекратяване на двете концесионни процедури за плажовете Корал и Делфин до започване на новите. Министър Павлова коментира, че за одобрените от кабинета 7 концесии продължителността ще бъде 15 години. Прекратена е концесията за плаж „Иканталъка 2" и на две от екоконцесиите за плажовете Корал и Делфин, но се откриват нови процедури.

Причината за прекратяването е, че подадените оферти не отговарят на няколко от важните изисквания, които имаме към този плаж. Финансовото предложение, което е подадено, по никакъв начин не дава добра обосновка за предложената ставка „Роялти“, а това е именно цената, която концесионерът да заплаща, тъй като например за Корал предложените показатели и параметри предвиждат пет хиляди души да ползват плажа, за които обаче по никакъв начин не е осигурена нито течаща вода, много малък на брой тоалетни, въобще никакви нормални санитарно-хигиенни условия, а и самото изискване да бъдат предоставени някакви, все пак, екоелементи, няма конкретно предоставено нищо, което да различава това предложение от всички останали.

При новите процедури ще се добави и допълнителен критерий за оценка. Министър Павлова обяви, че Министерството на регионалното развитие започва и процедура за избор на оценител за още 15 морски плажа.

Друг нов елемент ще бъде допълнително изискване цената на чадъри и шезлонги, която в момента виждаме, че варира от 5 до 60 лева - огромна е диспропорцията в предлаганите цени, всъщност да стимулираме кандидат-концесионерите с това, че който предлага максимално ниска цена или максимално голяма безплатна площ или безплатно ползване на чадъри, разбира се, да получава и по-голям брой точки.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна