Евгени Динев: Обичам да снимам, когато се ражда денят

Снимка: evgenidinev.com

Българинът Евгени Динев зае достойното шесто място в класацията за най-добри пейзажни фотографи в света на американския сайт topteny.com. Тази заслужена оценка е поводът за нашата среща с фотографа. Неговото творчество впечатлява с зашеметяващите фотописи за България и други кътчета на света. Това, което той представя, не е просто колекция от вълнуващи фотоси, а разказ – с картини, багри и слово. „Белязана от отпечатъка на древни цивилизации, заличени през вековете, е нашата земя. В непроходимите гори на Балкана все още тънат в забвение десетки крепости, били някога част от отбранителната мрежа на могъщата Византия”, такъв е напевният ритъм на един от разказите на Динев, който се преплита с фотографията, за да ни върне столетия назад, когато Кипиловското кале в Стара планина е предпазвало византийците от варварските племена. Споделя, че с фотографията се е захванал от любопитство. Още във времето, когато живеехме без интернет, докато разглежда броевете на „Нешънъл джиографик”, Евгени Динев изпитва желание и той самият да пробва да представи света около себе си чрез фотографията. Днес неговите творби се ползват с изключителна популярност в социалните мрежи, а феновете му във „Фейсбук” клонят към 91 000. Какво е усещането, когато фотографът открива уникалния кадър?

Снимка

Ами това е, че ти не знаеш, кой е уникалният кадър. Когато го снимаш, даже си мислиш, че е твърде обикновен. Дори когато виждаш снимката, не можеш да го отличиш – споделя откровено Динев. – Понякога чак по отзивите на хората разбираш, че си заснел нещо наистина много красиво. Много пъти ми се е случвало 2-3-4 години след като съм направил дадена снимка, да я покажа, и едва тогава разбирам, че е уникална, а аз не съм го видял. Един вид, другите хора ми отварят очите за това.

СнимкаКое време от денонощието е най-много в услуга за пейзажната фотография?

Аз обичам най-много сутрините, преди и след изгрева. Тогава се ражда денят. Има условия за роса, леки мъгли. Небето е по-чисто, светлината е много по-ярка, наситена. Тези часове, когато слънцето е ниско, под и над хоризонта, са най-хубави за снимане. Фотография, правена на обяд, не може да се сравни с такава, която е снимана рано сутрин, с хубави мъгли и светлина. Повечето хора, когато виждат снимките, си казват: „А, аз оттук съм минавал. Не изглежда така. Направил е нещо с фотошоп”. А реално не ти трябва фотошоп. Трябва да отидеш в правилното време и да снимаш, обяснява творецът.

СнимкаКогато зрителят с наслаждение гледа красивите фотографии, той рядко си дава сметка за това, колко трудно е заснемането на въздействащите пейзажи в екстремни природни условия: с дъжд, гръмотевици, буря, сняг. В такова време, за да правиш снимки, трябва да рискуваш много, не крие нашият събеседник. Но с това не се изчерпват сложните моменти, свързани с пейзажната фотография. Ето какво споделя Евгени Динев:

СнимкаСложните моменти са свързани най-вече с пътуването. Защото интересните места не се намират под носа ти, трябва да ги търсиш. Фактически, най-трудно е да намериш мястото. А за да го намериш, трябва да пътуваш, да станеш в 2-3 часа през нощта, да отидеш до там, да чакаш, и накрая… може и нищо да не излезе. Така че трябва много търпение и много търсене. А когато намериш, трябва да си способен да уловиш красотата.

СнимкаВ жаждата си да открива удивителни места фотографът обикаля надлъж и нашир цялата страна. Има ли обаче определени кътчета в България, които да са особено благодатни за фотообектива?

Има, да. Все още са останали – с въздишка споделя ловецът на вълшебни мигове. – За мен това са старите гори, резерватите, запазени в Стара планина, Родопите. В другите планини те вече почти изчезват. Националният парк Централен Балкан в Стара планина в това отношение е най-облагодетелстван откъм гори, както и високите части на Родопите, но и там вече много се сече. В Природния парк Странджа вече не искам да ходя, защото там ситуацията е ужасна. Спомням си, че преди пътищата бяха като тунели. Караш по тях и навсякъде гори, не можеш да видиш слънцето. А сега минаваш – всичко е голо. Тъжна гледка. Това, което ни е най-ценно, ние най-бързо го унищожаваме.

Снимка
print Отпечатай
Още от категорията

Режисьорът Анри Кулев: Човек е играчка в ръцете на съдбата

В театъра и в частност в операта е по-трудно да се постигне определена атмосфера, в сравнение с киното, където има стоп и той определя всичко", казва известният режисьор на анимационни филми Анри Кулев. За първи път в кариерата си той е режисьор в операта на спектакъла "Лили и вълшебното бисерче" по приказката на Валери Петров "Пук". По думите му  в..

публикувано на 25.02.17 в 15:20

В навечерието на церемонията по връчването на наградите "Оскар"

Само ден остава до дългоочакваната церемония в Холивуд, на която ще бъдат раздадени най-престижните награди за филмово изкуство - наградите на Американската филмова академия. Първа серия от шоуто на Оскарите за 2017 година вече се състоя. За наша радост с българско участие и то в главна роля. Оскарът в категория "Наука и инженерство" отива..

публикувано на 25.02.17 в 14:00

Пол Верховен спечели "Сезар" за най-добър филм

Продукцията със заглавие "Тя" на холандския режисьор Пол Верховен получи "Сезар" за най-добър филм, на церемонията по раздаването на френските филмови награди снощи в Париж. Изабел Юпер е отличена като най-добра актриса за главната й роля във филма.  Наградата за най-добър актьор получи Гаспар Юлиел за филма "Това е само краят на света" на..

публикувано на 25.02.17 в 08:40

Сирни Заговезни в Троянската света обител

Eдин от най-големите християнски празници е Сирни Заговезни, наричан още Прошка. Винаги се отбелязва в неделя, 7 седмици преди Великден и една седмица след Месни Заговезни. Празникът има християнско и фолклорно възприятие, но най-важният момент е искането и даването на прошка. Според традицията, по-младите искат прошка от по-възрастните роднини и..

публикувано на 24.02.17 в 17:35

CABARET UNАBOMBER в ДНК на НДК

CABARET UNАBOMBER очаква своите зрители в ДНК - пространството за съвременен танц и пърформанс на Националния дворец на културата тази вечер от 19.30 часа. Мултимедийният спектакъл е дело на режисьора Димитър Узунов и френската театралната трупа Фамий Мунди (Алан Карбонел, Барнабе Пероте, Селин Барк, Нуш Жугле-Маркюс). Дизайнът на осветлението в..

публикувано на 24.02.17 в 17:20
„Евангелие от Мария“ – апокриф на коптски език от II век.

Апокрифно между небето и земята

„Апокриф” – радиодраматизацията на Маргарита Младенова и Иван Добчев по стари български апокрифни и митологични текстове ще могат да чуят слушателите на програма „Христо Ботев” в рубриката „Неделен радиотеатър” на 26 февруари 2017 г. от 16 часа. „Апокриф” е пиеса за човешкото лутане между небето и земята, за опита да се открие сакралното в профанното..

публикувано на 24.02.17 в 16:25

Р. Младенов: Държавата трябва да преведе на Пловдив 6 милиона лева

До края на март държавата трябва да преведе на Пловдив 6 милиона лева за изпълнението на проекта "Европейска столица на културата 2019".  Това заяви служебният министър на културата Рашко Младенов след среща за графика, по който се реализира програмата с кмета на града Иван Тотев , с представители  на различни институции от областта на..

публикувано на 24.02.17 в 15:52