Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Меркел: Европа е длъжна да помогне на Балканите заради прилива на бежанци

| обновено на 27.08.15 в 16:57
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че Балканите са изправени пред "огромно предизвикателство" с прилива на имигранти от Близкия изток и Африка и Европа е длъжна да им помогне. Трагедията със загиналите около 50 мигранти в камион в Австрия е предупреждение към Европа да се справи с бежанската криза, заяви Меркел:

Това ни предупреждава, че трябва бързо и в духа на европейската солидарност да подходим към темата за миграцията и да намерим решение.

Сърбия и Македония призоваха ЕС към действия във връзка с кризата с имигрантите. Това стана на конференцията за Западните Балкани във Виена, която е доминирана от темата за бежанската криза.

Министърът на външните работи на Сърбия Ивица Дачич заяви, че нито една страна не може да реши сама проблема с имигрантите, а планът за решаването на този проблем трябва да се изработи със съвместни усилия. При това е необходим бърз отговор:

Питаме кога ще създадете ясни правила за контрол и как ще спрете имигрантите, отиващи към ЕС да влизат в Сърбия и Македония. Освен това от Сърбия се иска да организира и направи план за имигрантите. Направете такъв първо вие, после искайте от нас!

Той отбеляза, че икономическата ситуация в Сърбия и Македония е много по-лоша от страните в ЕС.

Ако няма европейски отговор на тази криза, никой не трябва да храни илюзия, че това може да се реши, заяви македонският министър на външните работи Никола Попоски.

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер отново призова за квотно разпределение на бежанците в страните от ЕС:

Когато говорим за европейска солидарност, това се отнася и за проблема с бежанците. Ние проявяваме тази солидарност като помогнахме на Гърция финансово, а вчера решихме да подкрепим с един милион евро и Македония и Сърбия. Но държим да има равно разпределение на тежестта в Европа.

По-рано австрийският външен министър Себастиян Курц обаче заяви, че много страни не спазват това правило и Дъблинското споразумение вече е неприложимо. Съгласно протокола от Дъблин, бежанците трябва да подадат документи за статут в първата страна-членка на ЕС, в която влязат:

Истината е, че Дъблинската система вече не действа. Ако нямаме функциониращ граничен контрол по външните граници на ЕС, цялата идея за общ съюз без вътрешни граници е в опасност.

Срещата във Виена е продължение на Берлинския процес, иницииран от германския канцлер Ангела Меркел през 2014 г. Тя е възможност за представяне на инфраструктурни проекти за региона, но заради актуалната ситуация минава под знака на бежанската криза. Участват високопоставени представители на страните от Западните Балкани и от ЕС.

Също във Виена е предвидено да се проведат двустранни преговори по газовите въпроси във формат Европейски съюз-Украйна, с участието на представители на САЩ.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна