Ат. Чобанов: Явно са видели, че отиват към взрив на модела "#Кой" и започват да изсветляват бизнеса

Снимка: Дневник

Изненада ме излизането "на светло" в бизнеса с медиите на Ирена Кръстева и в бизнеса с цигарите, където делът на Делян Пеевски е доста малък. Това каза за предаването "Хоризонт за вас" главният редактор на сайта за журналистически разследвания "БиволЪ" Атанас Чобанов:

Въпросът за парите горе-долу е изяснен, мисля. Става въпрос за пари, които са дошли от покойната банка КТБ. Това сме го доказали документално още преди година и половина с разследване, което се базира както на публични документи, така и на един непубличен документ от прокуратурата – постановление, с което се установява, че произходът за покупката на медиите на майката на Делян Пеевски е КТБ. Установихме, че всъщност парите са взети от касата на КТБ от Цветан Василев, прехвърлени са в негови фирми – тоест имаме кредитиране на свързани лица, а след това неговите фирми кредитират Ирена Кръстева, която придобива медиите. Дали са върнати парите в КТБ, това вече не знаем и явно прокуратурата и ДАНС не се интересуват да разберат къде са отишли тези пари.

Според Чобанов това, че имаме едни мръсни пари, които излязоха на светло, е истинската причина за осветляването на бизнеса на Пеевски. Той посочи 4 европейски прокуратури, които ще се поинтересуват откъде са дошли 45-те милиона евро за "Булгартабак".

Явно те са видели, че нещата отиват към взрив на модела "Кой" и започват да изсветляват бизнеса. Това е моята хипотеза.

От началото на годината собственик на "Булгартабак" е нова офшорна компания, но никой не е знаел за това, коментира Чобанов.

КФН мълчи, КЗК мълчи. Никой не се интересува кой е този нов офшорен собственик. Погазени са няколко закона и се мълчи. Мълчат реформаторите, мълчи "Протестна мрежа", всички мълчат. Защо мълчат, след като документите са налице?

Според журналиста, Делян Пеевски няма от какво толкова да се страхува, колкото Бойко Борисов.

Интервюто на Снежана Иванова с Атанас Чобанов можете да чуете от звуковия файл.

Още от категорията

През октомври ще приключи процедурата по избор на изпълнител на тол-системата

През октомври ще приключи процедурата по избор на изпълнител на тол-системата. Пред "Хоризонт" Светослав Глосов - член на Управителния съвет на Пътната агенция, коментира, че фалшивата новина за избран изпълнител преди ден е опит за опорочаване на процедурата: Така нареченият документ, който са посочили, е абсолютен фалшификат и е направен..

публикувано на 20.09.17 в 13:44

Във Видин се прощават с митрополит Дометиан

Във Видин днес се прощават с митрополит Дометиан, който беше начело на епархията в продължение на 30 години. В общината е ден на траур. В 12 часа започна опелото, което оглави лично българският патриарх Неофит . Духовници и миряни изпълниха катедралния храм във Видин, за да се поклонят. Сред духовниците е и игуменът на Троянския манастир..

публикувано на 20.09.17 в 13:30

Как да засилим имунитета си в началото на есента и предстоящата зима

Какви са модерните и алтернативни методи за засилване на имунитета, как да разберем, че трябва да обърнем по-сериозно внимание на неговото състояние и какви са признаците за отслабването му в този сезон - на тези и на още много други важни за здравето ни въпроси в "Нашият ден - практично" отговари проф. Мартинова - клиничен имунолог в Институт "Пирогов"...

публикувано на 20.09.17 в 12:22

Дигиталният свят - опасност или възможност

В Столичната библиотека се провежда дискусия „Децата в дигиталната ера“, организирана от Университета по библиотекознание и информационни технологии. По време на дискусията ще бъде организиран и училищен хакатон. Доц. Евгения Сендова от Института по математика и информатика е категорична: На компютъра трябва да гледаме като изключителна среда, за..

публикувано на 20.09.17 в 12:06

Испанската полиция е арестувала дясната ръка на вицепремиера на автономна област Каталуния

Испанската полиция е арестувала дясната ръка на вицепремиера на автономна област Каталуния, предаде Франс прес. Задържаният Хосеп Мария Хове е генерален генерален секретар на правителството и на регионалния департамент по икономика. Арестът идва на фона на нарастващото напрежение във връзка с плановете на Каталуния да проведе референдум за независимост..

публикувано на 20.09.17 в 11:44

Наследниците на загиналите при атентата на летище "Сарафово" поискаха обезщетения за 100 милиона лева

Пострадалите и наследниците на загиналите при атентата на летище "Сарафово" поискаха от двамата задочно подсъдими ливански граждани обезщетения за близо 100 милиона лева.  Специализираният наказателен съд отхвърли искането им като граждански ответник по делото да бъде конституирането на военното крило на "Хизбулла".  Година след първото заседание по..

публикувано на 20.09.17 в 11:31

Тодор Чобанов: Охранителните фирми ще възстановят за своя сметка щетите по Еврейските гробища

В гробищните паркове в София по настоящем има около 250 000 гробни места. Поради огромните си размери, дългата си история и посегателствата Централното гробище е най-трудно за поддържане. Това каза за предаването „Хоризонт до обед“ заместник-кметът на София Тодор Чобанов . Средно годишно имаме между 100 и няколкостотин акта на вандализъм в..

публикувано на 20.09.17 в 11:27