Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

5000 души участваха в 120-ото юбилейно изкачване на Черни връх

Снимка: БГНЕС

270 отличия и награди раздаде Българският туристически съюз на планинари, покорили 10-те най-високи планински върха на България. През миналата година те са били 100, каза за "Хоризонт" изпълнителният секретар на Съюза Венцислав Удев. Днес се състоя 120-ото юбилейно изкачване на Черни връх по призива на Алеко Константинов, като на върха се изкачиха около 5 000 организирани туристи, столичани и гости на София.

По тази причина пътеките към Витоша тази сутрин бяха по-оживени от всякога. Участници в изкачването бяха поели маршрути според силите и възможностите си. За част от тях да бъдеш планинар означава да уважаваш природата, да се съобразяваш с нея и да я обичаш.

За някои ходенето в планината е ежедневие, а други не пропускат почивните дни. Млади и възрастни се опитват да запалят с това занимание и децата.

Всяка събота и неделя цял живот съм ходила. Познавам цялата Витоша, Рила, Пирин. На 80 години съм и не пия никакви лекарства.

Друг планинар разказва:

7-8 години активно се занимавам с алпинизъм и планината е като дом. Обичаме да сме тук и да чувстваме, че сме свободни да дишаме по-чистия въздух.

Организаторите увериха, че след изкачването всички отпадъци са събрани в контейнерите за смет и планината ще бъде чиста.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна