Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва 72-рият кинофестивал във Венеция

Кинофестивалът във Венеция ще бъде открит днес за 72-ри път със световната премиера на филма "Еверест" на режисьора Балтазар Кормакур с Джейк Гиленхал, Джош Бролин, Кийра Найтли и Робин Райт в главните роли, съобщиха световните информационни агенции. 

Най-старият кинофестивал има репутация, че избира за откриването си филми с голям потенциал в предстоящия награден сезон. През 2013 г. той изпрати на орбита космическата сага "Гравитация", която спечели седем "Оскар"-а. Миналата година започна с комедията "Бърдмен", получила четири "Оскар"-а, включително и за най-добър филм. "Еверест" е по сценарий на Марк Медоф и Саймън Буфой и разказва истинска история от 10-11 май 1996 година, когато две групи алпинисти, които опитват да изкачат върха, попадат в изключително тежка снежна буря. Филмът не е включен в конкурсната програма. 

За конкурсната програма са избрани 21 филма, сред които са футуристичната лента "Равни" на Дрейк Доремус с Кристен Стюарт и Никълъс Холт в главните роли, "Големият плясък" на Лука Гуаданиньо с Тилда Суинтън, Дакота Джонсън и Ралф Файнс, анимацията "Anomalisa" на Чарли Кауфман и Дюк Джонсън, "Сърце на куче" на Лори Андерсън, "Датчанката" с режисьор Том Хупър и изпълнител на главната роля Еди Редмейн. Сред претендентите за "Златния лъв" са също филмът на режисьора Амос Житай "Рабин: Последните дни", описващ убийството на израелския лидер Ицхак Рабин през 1995 г., криминалната драма "Безкрайната река" на южноафриканския режисьор Оливър Херманус, "11 минути" на полския режисьор Йежи Сколимовски, семейната криминална драма "Кланът" на аржентинския режисьор Пабло Траперо. В конкурсната програма са и трилърът на канадския режисьор Атом Егоян "Помни" за търсене на нацистки престъпници, с участието на Кристофър Плъмър и Мартин Ландау, "Кръв от моята кръв" на италианския режисьор Марко Белокио, "Франкофония" на руският кинорежисьор Александър Сокуров. 

Председател на журито на кинофестивала във Венеция е режисьорът Алфонсо Куарон, носител на "Оскар" за "Гравитация". В журито са режисьорите Павел Павликовски, Нури Билге Джейлан, Франческо Мунци, Хуо Сяо-сен, писателят и сценарист Еманюел Карер, актрисите Даян Крюгер, Елизабет Банкс. Журито на паралелната конкурсна програма "Хоризонти" ще бъде оглавено от режисьор Джонатан Дем, известен с филма "Мълчанието на агнетата". Най-добрите дебютни творби във Венеция ще избира жури под ръководството на италианския режисьор Саверио Костанцо. 

Сред филмите, които ще бъдат представени на кинофестивала във Венеция извън конкурсната програма, са "Черна меса" на Скот Купър с участието на Джони Деп в ролята на бостънския гангстер Уайти Бългър и "Spotlight" на Томас Маккарти с Майкъл Кийтън в образа на редактор на "Бостън глоуб", чийто екип разследва сексуален тормоз от свещеници. Тази година във Венеция ще бъдат показани реставрираните специално за кинофестивала шедьоври на Сергей Айзенщайн "Александър Невски" и на Федерико Фелини "Амаркорд".

Почетната награда "Златен лъв" за цялостно творчество ще получи френският режисьор Бертран Таверние. Почетната награда "Слава на кинотвореца" ще получи Брайън де Палма. Лице на 72-рия Венециански кинофестивал е актрисата Настася Кински. Нейният портрет е на официалния плакат на кинофестивала. На заден план на плаката е актьорът Жан-Пиер Лео, който бе лице на предишния кинофестивал във Венеция. Той е изобразен в един от последните кадри на филма на Трюфо "400-те удара". Кинофестивалът във Венеция ще продължи до 12 септември.

Информацията е на БТА.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна