Димитър Лавчев: "Много пъти ме е лъгала гъдулката..."

Димитър Лавчев
Снимка: Вилияна Шопова

"Много пъти ме е лъгала гъдулката. Гъдулката е колкото красив инструмент, толкова и коварен.  Гъдулката трябва да я обичаш силно. Трябва да си много внимателен и много толерантен, и всеотдаен към нея. Но в последните години няма как да бъдеш такъв. Тук вече влизаме в комерческата страна на въпроса.  Защото не си достойно заплатен. Семейство, деца, ангажименти, които ги определям като халтура, отиваш и си отбиваш номера. А гъдулката не е инструмент, който трябва да се пренебрегва. Един ден като не свириш ти го усещаш, една седмица като не свириш - колегите го усещат. И от там вече забиваш надолу, ама с голяма стремление." 

Това е фрагмент е от края на интервюто, което направих с гъдуларя Димитър Лавчев. Избрах го за да изведа на преден план интимните, искрени отношения, които всеки музикант би следвало да създаде със своята душеизбранница. В конкретния случай - гъдулката. Струнната принцеса - дете, сестра, майка, съпруга, а навярно и любовница. Претенциозна и изискваща.

Вече 45 години от своя живот Баро, както мнозина наричат Димитър Лавчев,  живее в този „чуден свят на гъдулката”. Под този надслов премина и събитието (14-16.07.2015, Варна), което ни даде повод да се срещнем с него. Благодарностите тук са за Сдружение „Традиции, Духовност, Култура - Варна”, които с финансовата помощ на Община Варна организираха този форум за диалог между поколенията.

Предлагам ви запис на цялото интервю с Димитър Лавчев, излъчено в предаването „Съботна трапеза” на 29 август. Разказ за живота, преосмислен в изгрева на творческия залез: „Аз си изживях и изсвирих нещата. Имам още, но нямам възможности вече. Аз съм в залез и не ме е срам да го кажа.”- споделя гъдуларят.

P.S. Всички музикални изпълнения са от фонда на БНР. Приятно слушане.Даринка Цекова, Димитър Лавчев, Тодор Киров, Пейо Пеев, Николай Паскалев

Още от категорията

Софийската национална опера и балет обяви премиерните си спектакли за новия сезон

5 оперни и 2 балетни премиери предстоят през сезон 2018/2019 г. на сцената на Софийската национална опера и балет. Първата нова оперна постановка - "Симон Боканегра" от Верди, ще бъде представена на 17-и ноември. През сезон 2018/2019 г. ще бъдат поставени още оперите "Дон Паскуале" от Доницети, "Трубадур" от Верди, „Дон Жуан” и "Аполон и..

публикувано на 15.11.18 в 23:39

„La Joie“ за един по-добър свят

Ако ние сме по-добри, светът ще бъде по- добър! Това е посланието в първия сингъл на Недко Пазвантов, който изгражда музикалната си кариера в Ница, Франция. Песента е „La Joie“ - Радостта. Текстът на френски език си има и официална версия с български субтитри във всички музикални приложения, както и YouTube. До края на годината, на 22..

публикувано на 15.11.18 в 21:21
Кийт Джарет

La Fenice, Фениксът

В срещата ни звучи високотехнологичният фюжън на „Арк трио“ (Arc Trio), в съчетание с музикалната естетика на Кийт Джарет (Keith Jarrett).  На 19 октомври 2018 година на света се появи двоен компакт диск, който съдържа запис на пиано концерт на Джарет, изнесен във Венеция 12 години по-рано. Длъжен съм да кажа, че този албум, наречен La Fenice (Фениксът)..

публикувано на 15.11.18 в 18:01

Даниеле Кордиско със своето трио свири в "Първо студио на БНР"

Преди да  дойдете довечера (15.11.18) на концерта на  Даниеле Кордико в Първо студио на БНР, чуйте интервюто на Бояна Андреева и соловите му изпълнения в "Сценична треска". Така ще го опознаете като човек и музикант. Вчера той посвири с български музиканти в "Чайната" на "Бенковски", а на 17 ноември го очаква  и сцената на Русе Джаз фестивал 2018...

публикувано на 15.11.18 в 16:53

С китара около света

Джаз музикантът Петър Георгиев, познат и като Пешо Китарата, гостува в „Аларма“, за да разкаже с думи и музика на живо за пътешествията си по други континенти, за любовта си към китарата и към планините.

публикувано на 15.11.18 в 09:30
Шърли Менсън

Шърли Менсън

Интересен тембър, специфично пеене, характерно излъчване… каквото и да кажем, ще бъде вярно за Шърли Менсън – шотландска певица и актриса, добре позната като вокалистка на алтернативната рок формация „Гарбидж“, сформирана в Медисън през 1994 г. Членове на групата са Дюк Ериксън, Шърли Менсън, Стив Маркър и Бъч Виг.  Шърли Менсън е родена в Единбург. На 7..

публикувано на 15.11.18 в 09:05

Пианистката Виктория Василенко с два концерта в София тази седмица

Виктория Василенко – една от най-изявените млади български пианистки, си дойде в София за два концерта в концертния комплекс "България". На 14 ноември тя ще си партнира с цигуларя Павел Златаров – концертмайстор на Софийската филхармония, в камерна програма, а в четвъртък ще гостува на Националния ни оркестър под диригентството на Росен Гергов – този..

публикувано на 14.11.18 в 21:27