Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Литва става втората страна в ЕС, която ще може да изнася месо за американския пазар

Снимка: БГНЕС

Литва става втората страна в Европейския съюз, която ще може да изнася месо за американския пазар. Решението на Министерство на земеделието в САЩ беше приветствано от трима еврокомисари – по здравеопазването и храните, по търговията и по земеделието. По този начин Литва се надява да компенсира загубите на своите месопроизводители от ембаргото, наложено от Русия.

Новината идва в особено важен момент, когато европейските фермери са в затруднение, пишат комисарите Андрюкайтис, Малмстрьом и Хоган. Говорителят на Европейската комисия Маргаритис Схинас допълни:

Решението на САЩ е признание за строгите и ефективни мерки на ЕС за контрол срещу болести по животните, които гарантират безопасна обработка на месото от фермата до вилицата. Призоваваме малкото останали международни партньори да последват американския пример и да премахнат рестрикциите за внос на месо от Евросъюза.

Вилнюс твърди, че понася най-тежки загуби от ембаргото, което Русия наложи в отговор на европейските санкции заради Украйна. Литва кандидатства за износ в САЩ още преди 11 години, но жестът на Вашингтон специално за своя балтийски съюзник идва едва сега и е резултат от посещението на литовска делегация при американския вицепрезидент Джо Байдън миналия октомври.

Литовските производители ще могат да продават основни видове меса и месни продукти, като досега единствено Ирландия се ползваше с изключение за износ на говеждо за американския пазар. Все още този пазар остава затворен за останалите държави от ЕС от времето на епидемията с болестта „луда крава“ през 90-те години на миналия век. Преговорите между Брюксел и Вашингтон продължават по споразумение за свободна търговия. Идният понеделник министрите на земеделието се събират извънредно, за да чуят какви мерки предлага ЕК в помощ на земеделците в млечния сектор, пострадали от руското ембарго.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени