Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите отхвърлиха антикорупционния закон

БСП гласуваха "против", а ДПС, "Атака", ПФ, АБВ и някои депутати от БДЦ се въздържаха

| обновено на 03.09.15 в 18:01
Снимка: БГНЕС

Народните представители отхвърлиха антикорупционния закон, подготвен под ръководството на вицепремиера Меглена Кунева. Законопроектът беше подкрепен само от ГЕРБ и от Реформаторския блок.  Против гласуваха от БСП, а ДПС, "Атака", Патриотичният фронт и АБВ се въздържаха. След отхвърлянето на законопроекта Кунева направи само изявление пред медиите:

Корупцията е много тежка беда. Тя не се лекува със заклинания, с билки, трябва хирургическа намеса. Този закон я даваше. Очевидно той е подплашил голяма част от народните представители с последиците, които може да има върху техните интереси, върху интересите на хора, които те защитават. Аз не съм съгласна с това. Искам да ви кажа, че това става за мен кауза с абсолютен приоритет.

Кунева не отговори на въпроса дали приема бламирането на закона като вот на недоверие. В острия дебат, продължил повече от два часа, законопроектът защитиха само от ГЕРБ и РБ.

За Методи Андреев от ГЕРБ с антикорупционния закон ще се осъществи реална превенция за борба с корупцията: Основно за един такъв закон е превенцията, която той осигурява. Той трябва да всява страх в душите на хората, които искат да посегнат към общите средства, които искат да вземат от обществените пари. Този страх е превенцията срещу престъпленията. През тези 25 години ние станахме свидетели на редица корупционни практики. Те станаха нарицателни както за политици, както за магистрати, така и за хора от специалните служби. Това са различните схеми, една част от които са напълно законни, но говорят за висок корупционен риск.

Димитър Делчев от Реформаторския блок защити тезата, че сега няма действащи институции, които да се борят с корупцията: Фактите са си факти. При ширеща се корупция, от 2007 година насам, в затвора има осъдени и лежащи с присъда "корупция" две лица.

БСП видя в антикорупционния закон създаване на възможности  за политически натиск. Лидерът на БСП Михаил Миков каза: Това е рекет! Това е политически рекет и механизмите за него се създават именно чрез едноличния характер на този орган и неслучайно се бяга от представителство на опозицията в този орган. Той трябва да бъде политически рекетьорски инструмент на мнозинството и на правителството. Смятате ли, че това ще помогне за борбата с корупцията? Смятате ли, че това няма да бъде поредното мъртвородено изобретение в опит да представим пред нашите европейски партньори, че наистина желаем да се справяме с корупцията?

Според ДПС законопроектът не изпълнява своята цел. Мустафа Карадайъ заяви: Той не само че не изпълнява своята цел, но и създава условия за репресия, за политическа саморазправа, за изнудване на политически неудобните и на всички лица, попадащи в приложното поле на този законопроект. С генераторите на корупцията ще се бори орган, който практически е назначен от този, който генерира корупцията.

Съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов коментира от своя страна позицията на патриотите да се въздържат при гласуването: Още преди три месеца разговаряхме за този закон. Госпожа Кунева беше в нашата стая, направихме среща, казахме ѝ, че това трябва да се промени. Оставила е същите текстове! Извинявайте, но ние да не сме идиоти, едно и също нещо, което сме казали, че няма да го приемем, сега да го приемем! Защо трябва да го правим, между другото? Защото идват избори ли? И защо трябва да се разделим на добри и лоши!? Ами тези, които гласуват за закона, са добрите, а тези, които не гласуват, са корумпирани. Еми, хубаво, който иска, така да го приеме!

Гласуването по антикорупционния закон на вицепремиера Кунева показа, че стабилността на кабинета е едно добро пожелание, но реалността е съвсем различна. Така лидерът на ДПС Лютви Местан коментира отхвърлянето на законопроекта: Четирите партии, които стоят зад кабинета, и да искат не могат да постигнат идейна съвместимост поради простата причина, че априори са идейно несъвместими. И в този смисъл изясняването на профила на кабинета е проблем, пряко свързан с ефективността на управлението. Когато говорим за необходимост от нов, ясен, евроатлантически профил на управлението, ние нямаме предвид непременно съучастието на ДПС в една такава управляваща коалиция. Заявявам отговорно, ние ще изпълним докрай ангажимента, поет с 36 подписа, защото сме партия, която е ясна и предвидима.

Eвропейската комисия не коментира отделни случаи, а излага позицията си по напредъка в годишните доклади по Механизма за сътрудничество и проверка в сферата на правосъдието и вътрешните работи. Така отговориха от институцията на запитването на БНР относно отхвърления в парламента законопроект.  Следващият редовен доклад за мониторинг на борбата с корупцията и организираната престъпност ще бъде публикуван в началото на 2016 година.

Антикорупционният закон предвиждаше създаването на Национално бюро за предотвратяване на корупцията за осъществяване на политиката за предотвратяване на корупцията сред лицата, които заемат висши публични длъжности. Органът трябваше да приема и проверява имуществените декларации, да работи и по анонимни сигнали и медийни публикации, като се предвиждаше образуване на досъдебно производство по сигналите.

След отхвърления законопроект трябва да има съвсем нова процедура, с ревизиран проект, който отново да мине дългия път до пленарната зала.

Репортажа чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени