Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подобрение на бизнес активността в еврозоната през август до 4-годишен връх

Експанзията на бизнес активността в частния сектор на еврозоната се ускори през август с най-бързо темпо от повече от четири години насам благодарение на солидно подобрение на активността в Италия и на по-добро от очакваното представяне на бизнеса в Германия, показват окончателни данни от последно месечно проучване на агенция Markit.

Общият PMI индекс, измерващ бизнес активността в еврозоната, се повиши през август до 54,3 пункта от 53,9 пункта през юли и над предварителен индекс на ниво от 54,1 пункта. По този начин общата бизнес активност остава на пътя на експанзия за 26-и пореден месец (стабилно задържане на индекса над важното ниво от 50 пункта от юли 2013-а година насам), достигайки през август най-високо ниво от май 2011-а година.

Индексът PMI, измерващ активността в сектора на услугите в еврозоната, скочи до 54,4 пункта от 54,0 пункта през юли и при предварителен индекс на ниво от 54,3 пункта, съвпадайки по този начин с 4-годишния връх, отчетен през юни.

По-рано през седмицата агенция Markit отчете слабо понижение на PMI индекса, измерващ активността в промишлената сфера до 52,3 пункта през август от 52,4 пункта през предходния месец.

Друг позитивен сигнал от проучването на агенция Markit преди днешното заседание на ЕЦБ е фактът, че през август компаниите в еврозоната са повишили производствените си цени за пръв път от повече от три години насам. Общият ценови бизнес индекс през август се повиши до 50,1 пункта от 49,8 пункта през юли, нараствайки, макар и с малко, над важното ниво от 50 пункта за пръв път от началото на 2012-а година.

В същото време има и подобрение на индекса, измерващ работната заетост в сектора на услугите, като през август той нарасна до 52,3 пункта от 51,7 пункта през юли, достигайки най-високо ниво от май 2011-а година. Това сякаш потвърждава и подобряващата се картина на пазара на труда в еврозоната, след като по-рано тази седмица Евростат отчете изненадващо понижение на нивото на безработица в региона през юли до тригодишно дъно от 10,9%.

Силните PMI данни предполагат, че БВП на еврозоната ще нарасне през третото тримесечие с около 0,4% на тримесечна база - солидно ниво на икономическа експанзия, посочи главният икономист на агенция Markit Крис Уилямсън. През второто тримесечие на 2015-а година БВП на еврозоната забави своя растеж до 0,3%, но днешните данни предполагат, че през трите месеца до края на септември икономиката в региона ще се върне обратно към доброто темпо на растеж от началото на годината.

В същото време агенция Markit оповести доста по-силни проучвания за бизнес активността в Германия и Италия, относително добро проучване за Испания в рамките на очакваното и по-слабо окончателно бизнес проучване за Франция.

Индексът PMI, измерващ общата бизнес активност в Германия, през август скочи изненадващо силно до 55,0 пункта от 53,8 пункта през юли и далеч над предварителен индекс на ниво от 54,0 пункта. Окончателният немски индекс PMI, измерваща активността в сектора на услугите, нарасна рязко до 54,9 пункта от 53,8 пункта през предходния месец и над предварителен индекс на ниво от едва 53,6 пункта.

Общият PMI бизнес индекс на Франция обаче се понижи през август до 50,2 пункта от 51,3 пункта през юли, докато индексът PMI, отчитащ активността в сектора на услугите, падна до 50,6 пункта от 52,0 пункта през предходния месец и далеч под предварителен индекс на агенция Markit на ниво от 51,8 пункта.

В същото време индексът PMI, измерващ бизнес активността в сферата на услугите на Италия, скочи през август до 54,6 пункта от 52,0 пункта през юли и при прогноза за по-слабо подобрение до 53,0 пункта от 52,0 пункта през юли, докато общият индекс за бизнес активността нарасна до 55,0 пункта от 53,5 пункта, достигайки най-високо ниво от март 2011-а година.

Индексът PMI на активността в сектора на услугите на Испания се понижи слабо през август в рамките на очакваното до 59,6 пункта от 59,7 пункта през предходния месец, докато общият индекс за бизнес активността в четвъртата по сила икономика в еврозоната скочи до 58,8 пункта от 58,3 пункта през юли.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна