Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съвет по туризма ще решава проблемите с кадрите в сектора

Снимка: БГНЕС

Съвет по туризма, който да решава основно проблемите с кадрите в сектора, ще бъде създаден към министерството, обяви в Пловдив министърът на туризма Николина Ангелкова.

Според нея, за да предлага страната ни по-качествен туристически продукт, е необходимо да се наблегне на по-добрата подготовка на работещите в сферата на туризма и най-вече на създаването на условия за задържането им в България.

Министър Ангелкова подчерта още, че за по-доброто представяне на културно-историческото ни наследство се предвиждат финансови преференции за местните туристически продукти:

За да насърчим общините още по-активно да участват в изложенията, във форумите, които министерството организира в информационните и националните щандове, до края на годината ние ще намалим на 50% таксата за участие за общините, за да може те да бъдат още по-активни и да представим страната ни на тези изложения още по-добре. Изследванията показват, че повече от 52% от европейските граждани посещават дадена дестинация, като посочват за причина именно културата и историята.

Именно затова Министерството на туризма разработва осем културно-исторически дестинации, защото смятаме, че по този начин ние ще можем да промотираме нашата страна още по-добре и да я поставим на още по-високо ниво във фокуса на световното внимание. Тези дестинации, които сме разработили, са качени на нашия сайт. Разбира се, те не са окончателни и ще продължаваме да ги надграждаме. Важното е да поставим фокуса.

В Пловдив министър Ангелкова участва в дискусия, посветена на развитието на града до 2020 г. Тя съобщи за започнал пилотен проект, който трябва да свърже в обща система регистрите на хотелите с НАП и МВР, а също и с регистрите на туристическото министерство. По думите ѝ това ще доведе до много по-добро обслужване, както и до по-голяма яснота за състоянието на сектора.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени